Albin Kurti bi na referendumu glasoval za združitev Kosova in Albanije. Foto: Reuters
Albin Kurti bi na referendumu glasoval za združitev Kosova in Albanije. Foto: Reuters

"V prihodnosti, če bi bil to demokratičen referendum, bi glasoval za. Vendar ponavljam, samo če bi se to izvedlo na miren in demokratičen način," je odgovoril na izzivalno vprašanje, kako bi glasoval na morebitnem referendumu o združitvi Albanije in Kosova. Dodal je, da misli, "da bi tudi drugi glasovali za združitev", je še pojasnil.

Ob tem se je zavzel za sočasen vstop vseh šestih držav Zahodnega Balkana v EU, saj bi bilo to najbolje za doseganje trajnega miru in stabilnosti v regiji.

Beograd poziva mednarodno skupnost k ukrepanju

V Beogradu so se na Kurtijeve izjave odzvali kritično. Vodja srbskega vladnega urada za Kosovo Petar Petković je mednarodno skupnost pozval k ukrepanju, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

"To ukrepanje mednarodne skupnosti mora biti odločno, preden Kurti pomisli, da molk pomeni odobritev in da ima zeleno luč, da regijo povleče v novo spiralo spopadov. Opozarjam, da grožnje z enostranskim spreminjanjem meja prinašajo implicitno nevarnost spopadov, lahko pa bi spodbudile tudi podobne težnje v regiji," je poudaril Petković.

Čeprav "so Kurtija polna usta miru in stabilnosti", kosovski premier ve, da bi oblikovanje t. i. Velike Albanije pomenilo usodno destabilizacijo regije in sprožitev učinka domin, je še dejal vodja srbskega urada za Kosovo.