Volišče v Prištini. Foto: EPA
Volišče v Prištini. Foto: EPA

Evroposlanec Mandl je izrazil zadovoljstvo, da lahko EU s 100 opazovalci pripomore k volilnemu procesu na Kosovu. Veleposlaništvo EU-ja v Prištini je ljudi pozvalo, naj gredo na volišča. Prav tako k udeležbi na volitvah pozivata premier Albin Kurti in predsednica Vjosa Osmani.

Župane in občinske svetnike volijo v 38 občinah na Kosovu. Na njih se meri 32 političnih strank in koalicij, 33 državljanskih pobud in 23 neodvisnih kandidatov.

Zmaga Kurtijevega vladajočega gibanja Samoopredelitev (Vetevendosje) tudi na lokalni ravni bi po nekaterih ocenah pomenila dodatno stabilizacijo države in omogočila korenite spremembe na lokalni ravni.

Na predvečer volitev so v kraju Klokot na jugovzhodu države aretirali štiri ljudi, ki jih sumijo, da so prejemali in dajali podkupnino v povezavi z volitvami, je sporočilo kosovsko tožilstvo. Zanje so odredili 48-urni pripor.

Kosovo so v zadnjem mesecu zaznamovale napetosti s Srbijo. Priština je uvedla nova pravila glede uporabe registrskih oznak za vozila, ki vstopajo na Kosovo s srbskimi registrskimi oznakami. Kosovski Srbi so protestno zaprli mejna prehoda Brnjak in Jarinje, Kosovo je na mejo s Srbijo poslalo specialne enote policije, Srbija je dvignila pripravljenost vojske na območju ob meji.

Konec septembra sta strani v pogovorih pod pokroviteljstvom Bruslja dosegli dogovor o umiritvi napetosti, nadzorovanje spoštovanja dogovora so prevzele enote Natove misije na Kosovu Kfor. V soboto zjutraj so se te po dveh tednih umaknile z meje in nadzor prepustile kosovski policiji.

Makedonski volivci izbirajo nove župane in občinske svete. Foto: EPA
Makedonski volivci izbirajo nove župane in občinske svete. Foto: EPA

Volitve tudi v Severni Makedoniji

Lokalne volitve potekajo tudi v Severni Makedoniji. Volivci župane in občinske svete izbirajo v 80 občinah in makedonski prestolnici Skopje. Za položaje se potegujejo kandidati 19 strank in zavezništev ter 64 neodvisnih kandidatov. Morebitni drugi krog je predviden 31. oktobra.

Tokrat prvič na volitvah nastopata dve medetnični koaliciji. Prvo sestavljajo vladajoča socialdemokratska stranka (SDSM) premierja Zorana Zaeva in tri albanske stranke: Demokratska unija za integracijo (DUI), Besa in Demokratska stranka Albancev (DPA). V drugi so opozicijske stranke pod vodstvom VMRO-DPMNE ter albanski Zavezništvo za Albance in Alternativa, navaja Mednarodni inštitut za bližnjevzhodne in balkanske študije Ifimes.

Po oceni Ifimesa so volitve priložnost za nadaljevanje sprememb v Severni Makedoniji, ki so se začele leta 2017, ko je država dobila koalicijsko vlado pod vodstvom Zaeva. Premier je z Grčijo sklenil prespanski sporazum, s katerim sta Severna Makedonija in Grčija končali dolgoletni spor o imenu nekdanje republike SFRJ, na podlagi dogovora se je država lahko včlanila v Nato.

Volitve tudi v Severni Makedoniji potekajo brez težav. Do 11. ure se jih je udeležilo 10,22 odstotka volilnih upravičencev, je sporočila makedonska volilna komisija.

Lokalne volitve na Kosovu in v Severni Makedoniji