Alekseja Navalnega so v soboto prepeljali iz Sibirije v bolnišnico v Berlinu. Foto: Reuters
Alekseja Navalnega so v soboto prepeljali iz Sibirije v bolnišnico v Berlinu. Foto: Reuters

Ruski opozicijski politik Aleksej Navalni je bil pred četrtkom, ko je zaradi domnevne zastrupitve padel v komo, pod budnim očesom ruskih oblasti, je sporočila njegova tiskovna predstavnica Kira Jarmuš, ki se je s tem odzvala na poročanje moskovskega časopisa Moskovskij Komsomolec.

Ta je natančno opisal, kje vse se je gibal Navalni v dneh, preden je resno zbolel in v četrtek padel v komo. Iz poročila je razvidno tudi, s kom je govoril in celo kaj je z ekipo jedel med potovanjem po Sibiriji. Tabloid kot vir navaja neimenovane pripadnike varnostne službe, ki so priznali, da so Navalnega spremljali.

Navalni v Nemčiji gost kanclerke

Aleksej Navalni naj bi bil zastrupljen s čajem, ki ga je spil na letališču v Rusiji. Foto: Reuters
Aleksej Navalni naj bi bil zastrupljen s čajem, ki ga je spil na letališču v Rusiji. Foto: Reuters

Navalni je sicer v soboto s posebnim letalom prispel na zdravljenje v Nemčijo, v berlinsko kliniko Charite. Njegovo stanje po pristanku je stabilno.

Kot je poročal nemški ZDF, je Navalni v Nemčiji obravnavan kot "gost kanclerke" Angele Merkel. To je namreč "birokratska pot, da ruski politik v Nemčiji dobi najvišjo mogočo policijsko zaščito", navaja medij.

Ruski zdravniki so sicer izključili zastrupitev Navalnega in trdijo, da je ta padel v komo zaradi motnje v presnovi, ki jo je povzročil nenaden padec ravni sladkorja v krvi. S tem naj bi se po navedbah zdravnikov v bolnišnici v Omsku strinjali tudi nemški zdravniki, ki so ga tam pregledali.

Sorodna novica Zastrupitve Navalnega ni mogoče potrditi, na zdravljenje ga bodo prepeljali v Berlin

Zastrupljen naj bi bil s čajem

Podporniki Navalnega o diagnozi dvomijo in trdijo, da je bil zastrupljen s čajem, ki ga je spil na letališču v Tomsku pred poletom v Moskvo. Ruskim oblastem očitajo, da so z zavlačevanjem njegove premestitve v Nemčijo skušale prikriti zločin, torej zastrupitev.

Andrej Trampuž: Izvidi bodo znani čez dva ali tri dni

Kot je za Slobodno Dalmacijo izjavil slovenski infektolog Andrej Trampuž, ki že več let dela v bolnišnici Charite, bodo izvidi Navalnega kmalu potrdili, ali je bil tudi on, tako kot pred dvema letoma Peter Verzilov, zastrupljen. "Ali je bil Navalni zastrupljen – verjetno bi lahko govorili o nevromuskularni zastrupitvi, ki vodi v paralizo –, bo znano čez dva ali tri dni," je dejal Trampuž.

V "reševanje" Navalnega pa je bil vpleten še en Slovenec, ki sicer živi in dela v Nemčiji. Jaka Bizilj je vodja nemške nevladne organizacije Cinema for Peace ali Kino za mir, poskrbel pa je za letalski prevoz Navalnega iz Omska v Berlin.