Organizacija SOS Mediterranee je v soboto pozvala k protestom v Franciji in drugod po Evropi v podporo človekoljubnim nevladnim organizacijam. Foto: Reuters
Organizacija SOS Mediterranee je v soboto pozvala k protestom v Franciji in drugod po Evropi v podporo človekoljubnim nevladnim organizacijam. Foto: Reuters

Druge humanitarne organizacije so medtem v osrednji del Sredozemskega morja poslale že nove reševalne ladje. Nemška nevladna organizacija Sea-Watch je tako sporočila, da so v osrednji del Sredozemskega morja napotile 37 metrov dolgo MareJonio, ki pluje pod italijansko zastavo, nadzorovala pa bo prebežniško pot med Libijo in Italijo.

Na tem območju Sredozemskega morja se je sicer po zaostritvi politike Italije, ki je prepovedala vplutje ladij v italijanska pristanišča, število ladij precej zmanjšalo, po najnovejših informacijah pa se to spreminja. Španska organizacija Proactiva Open Arms je tako v soboto sporočila, da bodo njene ladje obnovile reševalne operacije, v Sredozemsko morje se je tako že vrnila njena ladja Astral.

Aquarius, ladja francoske organizacije SOS Meditarranee, je pred kratkim rešil 58 prebežnikov blizu libijske obale, po večdnevnem čakanju na morju – sprva jih ni želela sprejeta nobena država – pa jih je potem sprejelo več držav članic EU-ja.

Panama je sprožila postopek za odvzem registracije
Težava za delovanje Aquariusa predstavlja tudi objava Paname, ki je pred dnevi sporočila, da je sprožila postopek za odvzem registracije Aquariusu, zaradi česar ladja ne bo več mogla pluti, razen če se bo lahko registrirala v kaki drugi državi. SOS Mediterranee je danes izrazila upanje, da si bo Panama premislila, in evropske države pozvala, naj ji omogočijo nadaljevanje reševanja. V humanitarni organizaciji so v soboto pozvali k protestom v Franciji in drugod po Evropi, Italiji pa očitajo, da pritiska na države, da ne bi registrirale Aquariusa. Italijanski notranji minister Matteo Salvini je te navedbe že zanikal. Je pa, kot je razvidno iz sporočila tiskovnega predstavnika francoske vlade, jasno, da Aquarius ne bo plul pod francosko zastavo. Benjamin Griveaux je poudaril, da zastopajo jasno stališče, da so za meje pristojne države in nihče drug.

Podatki Mednarodne organizacije za migracije kažejo, da je na nevarni poti čez osrednji del Sredozemskega morja letos umrlo že 1.260 prebežnikov, kar je veliko več kot v enakem obdobju lani – glede na to, da je število ljudi, ki skušajo doseči Evropo, trikrat manjše.