Prebežnike so s patruljno ladjo prepeljali v pristanišče na Malti, od tam pa jih bodo z letalom prepeljali v različne države EU-ja, ki jih bodo sprejele. Foto: Reuters
Prebežnike so s patruljno ladjo prepeljali v pristanišče na Malti, od tam pa jih bodo z letalom prepeljali v različne države EU-ja, ki jih bodo sprejele. Foto: Reuters

58 prebežnikov, med njimi 18 otrok in 17 žensk, so skupaj s psičko pred obalo Libije rešili med 20. in 23. septembrom, a se je znova zataknilo, kje bi lahko ladja pristala. Francija, Španija, Nemčija in Portugalska so privolile, da bodo sprejele prebežnike, Malta pa se je strinjala, da pomaga pri njihovi premestitvi.

Ladja, ki jo upravljata nevladni organizaciji SOS Mediterranee in Zdravniki brez meja, je že od torka čakala v mednarodnih vodah v bližini Malte, a se je premestitev prebežnikov zaradi slabega vremena zavlekla.

Aquarius 2 je še zadnja reševalna ladja nevladnih organizacij, ki je dejavna v Sredozemskem morju, potem ko je Italija prepovedala vplutje zasebnih ladij z rešenimi prebežniki. Španska nevladna organizacija Proactiva Open Arms pa je v soboto po Twitterju sporočila, da se bo znova podala v Sredozemsko morje, kjer bo reševala prebežnike med Italijo in Libijo.

Panama želi ladjo izbrisati iz svojega registra
Aquarius 2 bo po izkrcanju ljudi, rešenih ob libijski obali, odplul proti pristanišču v Marseillu v Franciji, kjer bodo uredili njegov status. Panama je namreč pred dnevi sprožila postopek za izbris ladje iz svojega ladijskega registra. Kot so pojasnili, obstajajo navedbe, da je ladja kršila mednarodne pravne predpise v povezavi s prebežniki. Na potezo so se človekoljubne organizacije odzvale z ogorčenjem in pozvale članice Evropske unije, naj ukrepajo.

Italijanski notranji minister Matteo Salvini zanika, da se je Panama za začetek postopka o izbrisu odločila zaradi pritiskov Italije. Salvini namreč vse od nastopa nove italijanske vlade junija letos zagovarja ničelno toleranco do prebežnikov, ki skušajo s čolni doseči italijansko obalo. Italijanska desna populistična vlada je v ponedeljek tudi soglasno sprejela predlog nove strožje zakonodaje za boj proti nezakonitim migracijam, ki bo med drugim omogočil hitrejši izgon prosilcev za azil in lažji odvzem italijanskega državljanstva prebežnikom.