Ladja Aquarius s 630 prebežniki je junija letos vpluva v Valencio, po tem, ko je njena reševalna akcija sprožila diplomatski spor. Foto: Reuters
Ladja Aquarius s 630 prebežniki je junija letos vpluva v Valencio, po tem, ko je njena reševalna akcija sprožila diplomatski spor. Foto: Reuters
Po podatkih evropske mejne in obalne straže Frontex se je sicer število prihodov po osrednji sredozemski poti, ki vodi v Italijo, od lani zmanjšalo. To je predvsem posledica sodelovanja Italije z libijskimi oblastmi. Foto: EPA

"Napoved obsoja na stotine moških, žensk in otrok, ki se v obupu poskušajo zateči na varno, na grob v morju," so zapisali na Twitterju Zdravniki brez meja. Organizacija SOS Mediterranea, ki upravlja ladjo, sumi, da za ukrepom stoji italijanska politika, zato je vlade držav članic Evropske unije že pozvala, naj posredujejo v korist Aquariusa, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Aquarius 2 je še v nedeljo pred obalo Libije iz Sredozemskega morja rešila več prebežnikov, za zdaj ni znano, kam jih bo lahko odpeljala.

Zahteva po izbrisu ladje iz registra
Pristojne panamske oblasti so konec prejšnjega tedna sprožile postopek za izbris ladje Aquarius 2, nekoč imenovane Aquarius, iz panamskega ladijskega registra. Kot so pojasnili v Panami, obstajajo navedbe, da je ladja kršila mednarodne pravne predpise v povezavi s prebežniki.

Najpomembnejše pritožbe so prišle od italijanskih oblasti, ki navajajo, da se je kapitan ladje upiral, da bi prebežnike odpeljal tja, od koder so prišli. Italijanski notranji minister Matteo Salvini je zanikal, da naj bi Italija pritiskala na Panamo. Kot je znano, Salvini vse od nastopa nove italijanske vlade junija letos vodi politiko ničelne tolerance do prebežnikov, ki želijo s čolni nezakonito doseči italijansko obalo, in si prizadeva kazensko ovadbo vseh tistih, ki prispevajo k nezakonitim migracijam. Salvini sicer zanika, da bi kakor koli pritiskal na Panamo. "Ne poznam niti njene klicne številke," je dejal.

Ladja Aquarius zanetila diplomatski spor
Ladja Aquarius 2 je bila jedro spora letos poleti, ko se je med Italijo in Francijo zanetil diplomatski spor, saj je Italija zavrnila omenjeno ladjo z rešenimi prebežniki, nato pa še Malta – državi druga drugo obtožujeta, da ne dosegata svojih humanitarnih zavez in zavez v okviru EU-ja.

V prepir je posegla Španija, ki je dejala, da bo ladji Aquarius dovolila vplutje. Francija, ki je medtem Rim razjezila z izjavo, da je odločitev o zavrnitvi ladje neodgovorna, je nato ponudila sprejetje prebežnikov, ki izpolnjujejo pogoje za dodelitev azila. Ponudbo Pariza o prevzemu prebežnikov so prevzele še Nemčija, Luksemburg in Portugalska.