Premier Nikol Pašinjan je odstopil pred dvema mesecema. Foto: EPA
Premier Nikol Pašinjan je odstopil pred dvema mesecema. Foto: EPA

Stranka je z veliko prednostjo prehitela Armensko zavezništvo nekdanjega predsednika Roberta Kočarjana, ki je osvojilo 21 odstotkov, kažejo izidi po preštetih vseh glasovnicah.

"Armenci so naši stranki Družbena pogodba dali mandat za vodenje države in meni, da državo vodim kot premier," je povedal Pašinjan, še preden so prešteli vse glasovnice. "Že zdaj vemo, da smo prepričljivo zmagali na volitvah in da bomo imeli prepričljivo večino v parlamentu," je dodal.

Premier, ki bo lahko tako po odstopu pred dvema mesecema zdaj sestavil novo vlado, je podpornike pozval, naj se danes zvečer zberejo na glavnem trgu v Erevanu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Armensko zavezništvo: Znaki kažejo na poneverbe

Armensko zavezništvo nekdanjega predsednika Kočarjana je v odzivu na izjavo Pašinjana sporočilo, da ne bo priznalo njegove razglasitve zmage. "Več sto znakov z volišč kaže na organizirane in načrtovane poneverbe, kar je resen razlog za nezaupanje," so sporočili iz zavezništva. Poudarili so, da izidov ne bodo priznali, dokler pristojne oblasti ne bodo preučile vseh "kršitev".

Urad generalnega tožilca je v nedeljo zvečer sporočil, da so prejeli 319 poročil o kršitvah. Sprožili so šest kazenskih preiskav. Pri vseh gre za sume podkupovanja med kampanjo.

OVSE: Volitve potekale v skladu z demokratičnimi standardi

Mednarodni opazovalci Organizacije za varnost in sodelovanje (OVSE) so danes sporočili, da so volitve potekale v skladu z demokratičnimi standardi. Volilna kampanja je bila poštena in svobodna, štetje glasovnic je bilo "zelo pregledno", volilna kampanja pa "demokratična", so dodali. Izrazili pa so obžalovanje zaradi pritožb glavnih kandidatov, ki so prispevale k polarizaciji družbe, poroča AFP.

Tudi armenska volilna komisija je sporočila, da so volitve potekale v skladu z zakonodajo. Volitev se je udeležilo skoraj 50 odstotkov od okoli 2,6 milijona volilnih upravičencev, so dodali. Nekateri opazovalci so povedali, da je bila udeležba višja od pričakovanj.

Pašinjana protestniki pozvali k odstopu po porazu v Gorskem Karabahu

46-letni nekdanji novinar Pašinjan je na čelo vlade leta 2018 prišel na krilih mirnih protestov z obljubo, da bo z oblasti spravil skorumpirano elito, ki je v tej majhni državi na Kavkazu vladala po razpadu nekdanje Sovjetske zveze.

Predčasne volitve je razpisal pod pritiskom opozicije in množičnih protestov, saj se je s pozivi k odstopu soočal od lanskega novembra, ko je sklenil mirovni dogovor z Azerbajdžanom po več tednih spopadov v Gorskem Karabahu.