Pašinjan je na izrednem zasedanju armenskega parlamenta povedal, da je Putina prosil za rusko podporo, vključno z vojaško podporo. Foto: EPA
Pašinjan je na izrednem zasedanju armenskega parlamenta povedal, da je Putina prosil za rusko podporo, vključno z vojaško podporo. Foto: EPA

Medtem pa naj bi francoski predsednik Emmanuel Macron razmišljal, da bi to vprašanje uvrstili na dnevni red Varnostnega sveta Organizacije združenih narodov (ZN).

"Francija je pripravljena ponuditi vojaško pomoč, da podpre mednarodne napore v smeri rešitve te težave," je dejal.

Dolgotrajne napetosti in mirovni dogovor

Med državama so že dolgo napetosti, lani je izbruhnila tudi vojna zaradi Gorskega Karabaha. Armenija je po približno šestih tednih spopadov, ki so zahtevali okoli 6000 življenj, priznala poraz in izgubila večji del ozemlja. Državi sta novembra sklenili mirovni dogovor.

Azerbajdžan obtožbe zanika

Armenija je v četrtek azerbajdžansko vojsko obtožila, da je prečkala južno mejo na območju jezera, ki si ga delita obe državi. Tam naj bi pripravljala zasedo, kar je Azerbajdžan zanikal.

Pašinjan je med drugim tudi uradno zaprosil za zasedanje Organizacije pogodbe o kolektivni varnosti (CSTO) pod vodstvom Moskve, da preučijo možnost podpore Erevanu. V okviru pogodbe se agresija proti eni članici razume kot agresija proti vsem.

"Pričakujemo, da bo Azerbajdžan takoj umaknil vse sile"

Iz Kremlja so sporočili, da Putin poziva obe strani k spoštovanju mirovnega dogovora in da bo Rusija še naprej dejavno posredovala med stranema. ZDA so po zadnjem incidentu sporočile, da se Azerbajdžan po njihovih informacijah umika.

"Vojaški premiki na spornih ozemljih so neodgovorni in nepotrebno provocirajo," je povedala tiskovna predstavnica zunanjega ministrstva Jalina Porter.

"Pričakujemo, da bo Azerbajdžan takoj umaknil vse sile in prenehal nadaljnje provokacije," je dodala.