Osumljenec za atentat je na sodišče prišel v številnem policijskem spremstvu. Foto: Reuters
Osumljenec za atentat je na sodišče prišel v številnem policijskem spremstvu. Foto: Reuters

"Tožilstvo predlaga pripor za obtoženca zaradi begosumnosti, pa tudi nevarnosti, da bi zagrešil nova kazniva dejanja," je povedala tiskovna predstavnica sodišča Katarina Kudjakova.

Identitete osumljenca za napad policija še ni razkrila, po poročanju slovaških medijev pa gre za 71-letnega pisatelja in nekdanjega varnostnika Juraja Cintulo. Ta je v sredo po srečanju vlade v kraju Handlova večkrat ustrelil slovaškega premierja.

Huje ranjenega Fica so nemudoma odpeljali v bolnišnico, domnevnega strelca pa aretirali. Fico je bil nekaj časa v smrtni nevarnosti, a so ga uspeli rešiti. Po dveh operacijah ostaja na intenzivni negi, je za slovaško tiskovno agencijo Tasr danes potrdila vlada v Bratislavi.

Ministrica Zuzana Dolinkova je medtem sporočila, da je petkova dvourna operacija prispevala k pozitivni napovedi zdravstvenega stanja predsednika vlade. "Premierjevo stanje je stabilno, vendar je kljub temu še vedno resno," je poudarila.

Napadalec je na Fica streljal iz neposredne bližine. Foto: Reuters
Napadalec je na Fica streljal iz neposredne bližine. Foto: Reuters

Napad je pretresel Slovaško. Odhajajoča predsednica Zuzana Čaputova in njen naslednik Peter Pellegrini pa sta za torek sklicala sestanek vodij parlamentarnih strank, da bi pokazali enotnost po napadu in skušali najti rešitev za zmanjšanje napetosti v državi.

Kljub njunemu pozivu naj stranke umirijo svojo retoriko, so nekateri politiki že začeli kazati s prstom na svoje nasprotnike.

Robert Kalinak, podpredsednik vlade in Fičev zaveznik, je bil v petek kritičen do opozicije in "izbranih medijev", češ da so Fica pred napadom označili za diktatorja in služabnika ruskega predsednika Vladimirja Putina. "Vse te laži so glavni razlog, da se Fico danes bojuje za svoje življenje," je opozoril.

Več novih groženj

Po poskusu atentata se je na Slovaškem povišalo število groženj politikom v državi, je danes opozoril slovaški notranji minister Matuš Šutaj Eštok.

Naštel je, da so grožnje s smrtjo poleg njega med drugim prejeli tudi poslanec Fičeve stranke Smer-SD ter vodja opozicijskih liberalcev Michal Šimečka in njegova družina.

Fico pri zavesti in lahko govori
Spodbudna napoved za Fičevo zdravstveno stanje