Med prepovedanimi simboli je tudi tisti Islamske države. Foto: EPA

Na seznamu je 13 zastav in simbolov, med drugim Muslimanske bratovščine, Sivih volkov in Kurdske delavske stranke (PKK), pa tudi hrvaških ustašev.

Razširjen seznam prepovedanih simbolov bo stopil v veljavo s 1. marcem. Že pred tem so bili med drugim prepovedani simboli terorističnih organizacij Islamska država in al Kaida.

Na novem seznamu sta se zdaj znašla tudi dva simbola hrvaških ustašev in t. i. volčji pozdrav z rokami turške nacionalistične skupine Sivi volkovi.

Kazen? 4.000 evrov

Razširitev simbolov je lani predlagala avstrijska vlada, parlament pa je zakon pozneje potrdil. Kršitelji bodo kaznovani z do 4.000 evrov kazni oz. z 10.000 evri v primeru ponovitve prekrška.

Opozicija je sicer nasprotovala posodobitvi zakona, ker dvomijo v učinkovitost prepovedi in na seznamu pogrešajo skrajno desne skupine, kot na primer Identitarci.

Izjemoma se lahko sicer tudi po 1. marcu simboli pojavijo v medijskem poročanju, filmih, gledaliških predstavah in na razstavah, če je jasno, da namen prikazovanja ni propaganda.