V Avstriji bodo skušali omejiti rast cene najemnin na pet odstotkov letno. Foto: Pixabay
V Avstriji bodo skušali omejiti rast cene najemnin na pet odstotkov letno. Foto: Pixabay

Avstrijska vlada je v sklopu ukrepov zoper visoko inflacijo napovedala uvedbo kapice na večino najemnin, ki bo veljala tri leta. Zaradi tega ukrepa naj bi imelo nižje stroške 75 odstotkov najemnikov v državi.

Avstrijska vlada namerava rast najemnin v prihodnjih treh letih omejiti na pet odstotkov letno. Če kapice ne bi uvedli, bi se lahko najemnine v določenem delu nepremičninskega sektorja samo v prihodnjem letu podražile za 15 odstotkov, je povedal avstrijski kancler Karl Nehammer.

Oblasti načrtujejo tudi dodaten pritisk na energetska podjetja, da bi znižala cene plina in nafte. Prav tako imajo v načrtu omejitev rasti cestnin za osebne avtomobile in cen t. i. podnebnih vozovnic za linijski javni promet.

"Še naprej bomo zagotavljali neposredno pomoč prebivalstvu, tako da bo lažje shajalo z življenjskimi stroški," je dejal Nehammer. Pomoč bo zaradi ukrepov, kot so davčne olajšave, med letoma 2024 in 2026 po vladnih ocenah dosegla do 40 milijard evrov, navaja DPA.

Avstrija je imela julija sedemodstotno letno inflacijo, kar je bilo sicer za odstotno točko manj kot junija.

Zagreb viša davek kratkoročnega najema

V hrvaški prestolnici Zagreb nameravajo medtem zvišati davek na kratkoročno oddajanje stanovanjskih nepremičnin, s čimer želi povečati ponudbo stanovanj za dolgoročni najem. Davek v primeru kratkoročnega oddajanja zdaj znaša 40 evrov na ležišče letno, v primeru dolgoročnega dajanja v najem pa približno deset odstotkov najemnine.

V Zagrebu se je v zadnjih letih povečala ponudba stanovanj za kratkoročni najem, predvsem na platformah, kot sta Booking in Airbnb. Foto: Pixabay
V Zagrebu se je v zadnjih letih povečala ponudba stanovanj za kratkoročni najem, predvsem na platformah, kot sta Booking in Airbnb. Foto: Pixabay

Mestna uprava načrtuje zvišanje pavšalnega davka na največ 200 evrov letno na ležišče. Po trenutni višini pavšalnega davka na kratkoročno oddajanje lastnik, ki dolgoročno oddaja stanovanje za 400 evrov na mesec, plača petkrat višji davek kot nekdo, ki kratkoročno oddaja stanovanje z dvema ležiščema.

Mesto Zagreb s stranko Zmoremo! na čelu želi tako spodbuditi vračanje stanovanj v sistem dolgoročnega oddajanja v najem.

"Davek na kratkoročno turistično oddajanje v najem je nekajkrat nižji od davka na dolgoročni najem, kar destimulira najemodajalce in povečuje presežno povpraševanje na trgu stanovanj za dolgoročni najem," je v torek v pogovoru za hrvaško nacionalno televizijo HRT dejal mestni svetnik Damir Bakić iz Zmoremo!. Poudaril je še, da je posel s kratkoročnim oddajanjem v najem zelo dobičkonosen in povzroča rast cen dolgoročnih najemnin.

V stranki HDZ, ki je v Zagrebu v opoziciji, so do predloga zadržani. Menijo, da gre za previsoko obdavčitev in populizem, ne pa strateško načrtovanje.

Hrvaška načrtuje gradnjo neprofitnih stanovanj

Hrvaška vlada se namerava z visokimi cenami najemnin spopasti tudi na državni ravni. Minister za prostorsko ureditev, gradbeništvo in državno premoženje Branko Bačić je pred dnevi tako potrdil, da država načrtuje gradnjo javnih neprofitnih stanovanj.

Predstavnica združenja za poslovanje z nepremičninami pri hrvaški gospodarski zbornici Lana Mihaljinec nad idejo ni navdušena. V intervjuju za hrvaško televizijo N1 je ocenila, da bi se na nepremičninskem trgu zaradi neprofitnih najemnin, ki bi jih subvencionirala država, lahko pojavile velike težave. "Takoj ko slišim subvencionirani, se mi prižgejo alarmi, ker smo videli, kaj se je zgodilo s subvencijami za kredite za nakup prvega stanovanja," je spomnila. Subvencioniranje posojil za nakup prvega stanovanja je med drugim vplivalo na rast cen nepremičnih, vlada pa ga je letos ukinila.