V Avstriji so lani zgradili 8,6 stanovanja na tisoč prebivalcev. Foto: Reuters
V Avstriji so lani zgradili 8,6 stanovanja na tisoč prebivalcev. Foto: Reuters

Poročilo Deloitte Property Index 2018 navaja, da je delež najemniških stanovanj na Dunaju 77-odstoten, pri čemer so najemnine zmerne. Najemodajalci stanovanja morajo v povprečju za kvadratni meter odšteti 9,60 evra – za primerjavo s Prago, kjer je najemnina 13,10 evra na kvadratni meter, ali pa Münchnom, kjer je treba za kvadratni meter odšteti 16,50 evra.

Najdražje najemnine so v Londonu in Parizu, kar okoli 26 evrov na kvadratni meter. Slovenije Deloitte v analizo ni vključil, po podatkih nepremičninskih agencij v Sloveniji pa se cene najemnin gibljejo okoli 12 evrov na kvadratni meter v Ljubljani in 13 evrov v regiji južna Primorska.

Največ stanovanj zgradili prav v Avstriji
Avstrija je ob tem prvakinja pri gradnji stanovanj, so pred dnevi sporočili iz avstrijske podružnice Deloitta. Lani so v državi začeli graditi 8,6 stanovanja na tisoč prebivalcev. V drugouvrščeni Franciji se številka giblje okoli 6,4, na Poljskem pa 5,4 na tisoč prebivalcev. Na zadnjem mestu je Italija z 0,9 stanovanja na tisoč prebivalcev.

Čeprav je v Avstriji najemanje stanovanj zelo priljubljeno, pa si tam prebivalci razmeroma zlahka privoščijo stanovanje. Za novo stanovanje velikosti 70 kvadratnih metrov morajo Avstrijci odšteti približno šest povprečnih letnih bruto prihodkov. Na Češkem je na primer ta znesek 11, v Veliki Britaniji okoli desetih letnih bruto prihodkov. Najcenejša je Belgija z manj kot štirimi letnimi bruto prihodki.

Najcenejša stanovanja na Madžarskem
V povprečju stane novo stanovanje v Avstriji 2.553 evrov na kvadratni meter, v najdražji Veliki Britaniji pa 4.397 evrov na kvadratni meter, na Madžarskem pa recimo "le" 1.164 evrov. Ob tem velja, da so stanovanja v mestih dražja kot tista na podeželju. Za najdražjega se je izkazal londonski City, kjer je treba za kvadratni meter odšteti 16.512 evrov. Na drugem mestu je Pariz z 10.697 evrov na kvadratni meter.