Na mejnih prehodih Vič in Holmec Avstrija ne izvaja več stalnega nadzora. Foto: Reuters
Na mejnih prehodih Vič in Holmec Avstrija ne izvaja več stalnega nadzora. Foto: Reuters
Avstrija ukinila nadzor na mejnih prehodih Holmec in Vič

Na omenjenih mednarodnih mejnih prehodih, kjer je dobri dve leti ob stalni prisotnosti policije in vojske potekal strog mejni nadzor, so zdaj okna zastrta, vrata pa zaprta. Na mejnih prehodih ni nikogar več, je za Televizijo Slovenija poročala Petra Kos Gnamuš.

Kaj to pomeni za ljudi, ki dnevno prečkajo mejo, smo povprašali na deželni policiji v Celovcu. Na eni strani zvezna vlada govori o možnosti neprepustnega zaprtja svojih meja, če bi se število prispelih prebežnikov povečalo, na drugi pa tam število prebežnikov, ki so jih zajeli, očitno ne upravičuje mejnega nadzora.

"Če bomo obveščeni o novem povečanju števila beguncev, bomo seveda spet okrepili mejni nadzor in ga na mejnih prehodih izvajali 24 ur na dan, sedem dni na teden," je dejal Johannes Dullnig, vodja oddelka za mejne zadeve pri deželni policiji v Celovcu.

Nadzor izvajajo, a ne stalno
Kot je dejal, nadzor sicer izvajajo, a ne 24 ur na dan, temveč le občasno. Dullnig je še dejal, da nadzora ne bodo izvajali le na meji, ampak tudi v notranjosti države.

Avstrija je za 25. junij na mejnem prehodu s Slovenijo Špilje napovedala vajo za nadzor na meji zaradi beguncev, v primeru da bi se ponovil njihov prihod iz leta 2015.

Avstrija ukinila nadzor na mejnih prehodih Holmec in Vič