V avstrijski deželi Solnograško so zaradi velike nevarnosti plazov zaprli eno od glavnih cest, zaradi česar je preprečen dostop do 11 krajev, v katerih je več kot 41.000 ljudi. Med drugim ni dostopno priljubljeno smučarsko letovišče Saalbach-Hinterglemm. Med kraji, ki so zaradi zapor cest odrezani od sveta, so še Lofer, Obertauern in Grossarl.

Kraji, kot so Obertauern na Solnograškem (na fotografiji), ki je eno največjih smučarskih središč v Avstriji, so zaradi zapore cest odrezani od sveta. Foto: Reuters
Kraji, kot so Obertauern na Solnograškem (na fotografiji), ki je eno največjih smučarskih središč v Avstriji, so zaradi zapore cest odrezani od sveta. Foto: Reuters

Zaradi snega so zaprli tudi avtocesto A10 med Flachauom in Zederhausom, saj je tam cestišče spolzko. Zaprta pa je tudi vzporedna cesta čez Obertauern, zaradi česar je potreben obvoz. Prav tako so zaprli predor Katschberg proti severu.

Izjemno velika nevarnost plazov vlada v nekaterih goratih predelih, na nadmorski višini nad 1500 metrov, na Predarlskem, na zahodu Tirolske in v okraju Pinzgau na jugozahodu Solnograške.

Čiščenje snega s strehe v kraju Rosenau v Zgornji Avstriji. Foto: Reuters
Čiščenje snega s strehe v kraju Rosenau v Zgornji Avstriji. Foto: Reuters

Plazovi bi ob proženju lahko postali "ekstremno veliki" in bi predstavljali veliko grožnjo. Med ogroženimi je na primer tudi Innsbruck, a to po navedbah tamkajšnjih oblasti za zdaj nima neposrednega vpliva na mesto, zato za zdaj tudi ne nameravajo evakuirati prebivalcev.

Najhuje na vzhodnem Tirolskem
Sicer pa najvišja, peta stopnja nevarnosti plazov vlada tudi v delu vzhodne Tirolske in v severnih zillertalskih Alpah. Na teh prizadetih območjih danes znova močno, neprekinjeno sneži, do popoldneva se bo meja sneženja spustila do nižin. Padavine spremlja viharni veter severozahodne smeri, katerega sunki dosegajo do 130 kilometrov na uro. Vremenske razmere se bodo po napovedih vremenoslovcev umirile šele v torek.

V soboto v Lechu umrli trije smučarji
V drugih delih Tirolske in Solnograške, pa tudi v večjih delih Štajerske in Gornje Avstrije vlada četrta, druga najvišja stopnja nevarnosti plazov. Strokovnjaki pozivajo ljudi, naj se držijo zapor in upoštevajo navodila oblasti.
Kot so še poudarili, so zimske dejavnosti zunaj označenih prog zelo nevarne. V soboto so zaradi plazu v Lechu umrli trije nemški smučarji, ki so smučali na zaprti progi, enega še vedno pogrešajo.

Na prizadetih območjih neprestano delajo gasilci in reševalci, pomaga jim tudi okoli 1.000 vojakov. Pri čiščenju snega so danes v kraju Flachgau na Solnograškem s strehe padli štirje delavci, pri čemer je eden umrl. Kot navaja avstrijska tiskovna agencija APA, je ob padcu dva delavca popolnoma zasulo, dva pa deloma. Očividci so delavce začeli takoj izkopavati iz snega, a je bilo za 47-letnika prepozno. Dva sta bila poškodovana.

Prizor s Solnograškega. Foto: Reuters
Prizor s Solnograškega. Foto: Reuters

Na Štajerskem s ceste zdrsnil avtobus
Na severu Štajerske pa je dopoldne s ceste po pobočju zdrsnil avtobus, pri čemer je bilo poškodovanih 13 ljudi, med njimi voznik. Reševalci so povedali, da bi se lahko nesreča avtobusa, ki je bil na poti iz Salzburga v Gradec, končala precej bolj tragično. Poškodovane so prepeljali v bolnišnico v Schladming.

V prizadetih avstrijskih zveznih deželah so sicer že v nedeljo zaprli številne ceste in druge prometne povezave. Po vsej državi je zaprtih skupaj več kot 180 cest.

Zaradi najvišje, pete stopnje nevarnosti plazov in tudi sicer zasneženih cest danes ni več mogoče dostopati do nekaterih krajev pod Arlbergom, med katerimi so tudi Lech, Zürs in Stuben, ter do večine vasi v dolini Walsertal. Zaprli so tudi arlberško železniško povezavo med krajema Bludenz in Landeck. Organizirali so nadomestni prevoz, a nastajajo zamude, tudi do dve uri.

V Pinzgauu od sveta odrezanih 17.000 ljudi
Tudi na Solnograškem po cesti ni več mogoče dostopati do nekaterih krajev, med 13. in 14. uro so danes pri smučišču Flachauwinkl v obe smeri zaprli tudi tursko avtocesto. V okraju Pinzgau je bilo v nedeljo zvečer od sveta odrezanih okoli 17.000 ljudi.

Reševalne ekipe v tej avstrijski zvezni deželi ljudem na zasneženih območjih svetujejo, naj se izogibajo nepotrebnemu gibanju na prostem. Prebivalcem ob gozdnem robu pa svetujejo tudi, naj prenočujejo v kleteh, saj bi se lahko drevje zaradi snega polomilo in popadalo na zasnežene strehe, pri čemer bi lahko sneg zasul speče stanovalce.

V kraju Altaussee na Štajerskem so zaradi nevarnosti plazov nekatere prebivalce v nedeljo preselili, medtem pa je do doline Sölktal, prav tako na Štajerskem, kjer je bilo teden dni ujetih okoli 480 ljudi, znova mogoče priti po cestni povezavi. Znova je mogoče pristopati tudi do kraja Radmer, a okoli 1.100 ljudi v zasneženih vaseh v tej avstrijski deželi ostaja odrezanih od sveta. Na nekaterih smučiščih na Štajerskem danes naprave ne obratujejo.
Obilica snega pa predstavlja veliko težavo tudi za divje živali, ki na primer na Tirolskem ne morejo priti do zadostne količine hrane. Oskrbovanje krmišč zaradi več metrov visokih snežnih nanosov pogosto ni mogoče.

Sneženje tudi na jugu Bavarske
Močno sneži tudi na jugu nemške zvezne dežele Bavarska, zaradi česar bo reševalcem na pomoč priskočilo tudi 230 policistov. To je ob obisku v Berchtesgadnu danes napovedal nemški notranji minister Horst Seehofer. Na območju tega bavarskega kraja že dneve vladajo katastrofalne razmere. Več kot 1.000 pripadnikov vojske, gasilcev, Rdečega križa in tehničnih služb pomaga pri čiščenju ogromnih količin snega s streh, ki bi se lahko zrušile. Na jugu Nemčije je zaradi izrednih zimskih razmer zaprtih več smučišč, med drugim na gori Zugspitze.

"Pravo zimo" čutita tudi Slovaška in Češka
O težavah zaradi "prave zime" poročajo tudi s Slovaške in Češke. Na Slovaškem sta močno sneženje in veter botrovala številnim prometnim nesrečam, več tisoč gospodinjstev pa je ostalo brez elektrike. Zaradi podrtega drevja je več cest na goratem severu države neprevoznih, zaradi močnega vetra pa poročajo o težavah predvsem iz prestolnice Bratislava. Zimske razmere povzročajo težave tudi na Češkem. Pri kraju Domažlice v bližini meje z Nemčijo je vlak trčil v podrto drevo, poškodovan ni bil nihče. Tudi drugod po državi se zaradi težkega snega podirajo drevesa. Na območju češkega dela Rudne gore so zato gasilci zaradi prenevarnih razmer začasno prenehali s čistilnimi akcijami. Na češki strani gorovja ostaja večina smučišč zaprtih, oblasti pa svarijo turiste, naj ne hodijo na višje ležeče predele.