Nevarnost snežnih plazov v Avstriji ostaja visoka. Foto: Reuters
Nevarnost snežnih plazov v Avstriji ostaja visoka. Foto: Reuters

Smučarje so začeli iskati šele v soboto zvečer. Trupla moških, starih 32, 36 in 57 let, so našli okoli 23. ure. 28-letnega smučarja še pogrešajo. Iskalne akcije trenutno ne morejo nadaljevati, saj je nevarnost snežnih plazov prevelika.

Moški so se s turnimi smučmi odpravili na smučišče Langer Zug, ki pa je bilo zaradi nevarnih razmer zaprto. Langer Zug velja za eno najstrmejših smučišč na svetu, navaja BBC.

Skupno število smrtnih žrtev zaradi snežnih razmer po Evropi se je s tem povzpelo na najmanj 24, navaja Associated Press.

Razmere v Avstriji so se po obilnem sneženju v preteklih dnevih sicer nekoliko umirile, a danes že pričakujejo novo obilno pošiljko snega, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

V Predarlskem in na vzhodu Tirolske znova pričakujejo, da se bo snežna odeja odebelila za dodaten meter, v gorah tudi do dva metra. Avstrijski vremenoslovci napovedujejo umiritev razmer šele v torek.

Pri čiščenju snega s streh hiš pomaga tudi vojska. Foto: Reuters
Pri čiščenju snega s streh hiš pomaga tudi vojska. Foto: Reuters

Nevarnost pred plazovi ostaja

Na Tirolskem so znižali stopnjo nevarnosti pred snežnimi plazovi na tretjo, a oblasti opozarjajo, da so zunaj urejenih snežnih prog razmere še vedno kritične. Nevarnost pred plazovi na delih Zgornje Avstrije ostaja velika, večinoma pa so jo znižali na znatno. Na Spodnjeavstrijskem in avstrijskem Štajerskem za nekatera gorata območja velja četrta stopnja nevarnosti pred snežnimi plazovi.

Trenutno na več ogroženih območjih, kjer razmere dopuščajo, poteka načrtovano sprožanje plazov. Zaradi ogromnih količin snega pri čiščenju v šestih deželah pomaga tudi okoli 900 avstrijskih vojakov, največ od njih na Solnograškem. Največ dela imajo s čiščenjem snega s streh stavb.

Nove smrtne žrtve v Avstriji