Kolesnikova je v pridržanju v Minsku. Foto: Reuters
Kolesnikova je v pridržanju v Minsku. Foto: Reuters

Zdaj napoveduje tožbo zoper beloruske oblasti. Kot je dejala, se je resnično bala za svoje življenje. Poleg tega, da so ji grozili s smrtjo, so jih grozili tudi, da jo bodo zaprli za 25 let, je dejala Kolesnikova po poročanju nemškega portala Deutsche Welle.

Kolesnikova je preprečila svoj izgon tako, da je raztrgala svoj potni list, zdaj pa je v pridržanju v Minsku.

Zahteva kazensko preiskavo pripadnikov tajne službe KGB in ministrstva za notranje zadeve.

Dejala, da so jo ugrabili zamaskirani moški, jo psihično mučili, ji grozili in skušali izgnati iz države. Mimoidoče policiste je opozarjala, da gre za poskus ugrabitve, zahtevala je, da njenega odvetnika in očeta obvestijo o tem, kje je v tistem trenutku, je dejala.

"Ko so pripadniki KGB-ja uvideli, da ne bom prostovoljno zapustila Belorusije, so mi čez glavo poveznili vrečo, me porinili v minibus in me odpeljali do belorusko-ukrajinske meje, kjer so me hoteli izgnati proti moji volji iz Belorusije," je dejala.

Belorusija: Marija Kolesnikova pravi, da so ji grozili


Na meji je raztrgala svoj potni list, zaradi česar so jo odpeljali v obmejno poslopje, kjer je ostala do 8. septembra zvečer. Pripadnike KGB-ja in notranjega ministrstva je obtožila več kaznivih dejanj.

Po predsedniških volitvah 9. avgusta, na katerih je po uradnih podatkih močno zmagal predsednik Aleksander Lukašenko, ki je na oblasti od leta 1994, je na ulicah beloruskih mest protestiralo več sto tisoč ljudi. Protestniki trdijo, da so bile volitve ukradene, Lukašenka pa pozivajo k odstopu. Predsednik je večkrat dejal, da ne bo odstopil.

Beloruska opozicijska političarka: Grozili so mi