Foto: Reuters
Foto: Reuters

Kot poroča BBC, je Stepan Latipov na sodišču zanikal vse obtožbe, po samopoškodbi pa so ga prepeljali v bolnišnico, kjer naj bi bilo njegovo zdravstveno stanje stabilno.

Incident naj bi se zgodil po tem, ko je na sodišču pričal oče Latipova, je poročala beloruska aktivistična skupina Viasna, v sodni dvorani pa, da naj bi trajalo kar nekaj časa, preden so odprli kletko, v kateri je negibno ležal obtoženec.

Sorodna novica Lukašenko: Protasjevič načrtoval "krvav upor". EASA svetuje izogibanje Belorusiji.

Stepan Latipov naj bi svojemu očetu dejal, da so mu organi pregona grozili, da ga bodo fizično mučili, če ne bo priznal krivde. Prav tako so grozili s kazenskim pregonom njegovim sorodnikom in sosedom.

Z beloruskega ministrstva za zdravje so medtem sporočili le to, da je bil oskrbovan 41-letnik, njegove identitete niso navedli.

Voditeljica beloruske opozicije Svetlana Tihanovska se je odzvala na Twitterju, kjer je zapisala, da si je "poskušal politični zapornik Stsiapan Latypau prerezati grlo na sodišču. Grozili so mu z obsodbo, če ne bi priznal krivde. To je posledica državnega ustrahovanja, represije in mučenja v Belorusiji. Temu moramo narediti konec!" Pri tem je uporabila beloruski zapis njegovega imena.

Belorusija z novimi zakoni državljanom onemogoča izstop iz države

Malo pred tem pa je odjeknila novica, da beloruska agencija za nadzor meje uvaja ostrejša pravila, zaradi katerih bo skoraj nemogoče zapustiti državo. Številni Belorusi želijo namreč zapustiti državo, ki jo vodi dolgoletni predsednik Aleksander Lukašenko.

Država bo namreč začasno, kot del epidemioloških omejitvenih ukrepov, onemogočila kopenske prehode meje.

Vse od ponovne zmage Lukašenka na lanskih avgustovskih volitvah, kar je izzvalo množične proteste, so začeli številni Belorusi zapuščati državo, med njimi tudi zaposleni v zdravstvu in strokovnjaki s področja računalništva in programiranja (IT), poroča portal Deutsche Welle.

Že od decembra lani je državo težje zapustiti, saj so omejili število odhodov le na tiste, ki imajo dolgoročno dovoljenje za bivanje v tujini. Po novem pa bo odhod omogočen za vse, ki bodo lahko dokazali, da imajo v tujini prijavljeno stalno bivališče.

Sorodna novica Putin podpira Lukašenka: Odziv Zahoda je čustveni izbruh

Proti Belorusiji ukrepal tudi Nato

Tiskovni predstavnik voditeljice beloruske opozicije Svetlane Tihanovske Valerij Kavaleuski je na Twitterju izrazil svoje nestrinjanje z ukrepom, ki ga je označil za "kršitev zakona".

Poleg tega pa je zaradi incidenta – ko je moralo prejšnji teden prisilno pristati potniško letalo Ryanaira, ki je bilo na poti iz Grčije v Litvo – obstal tudi zračni promet nad Belorusijo.

Omenjeno letalo je 23. maja namesto v Vilni pristalo v Minsku, saj naj bi bila na njem bomba palestinskega gibanja Hamas, a so po pristanku aretirali enega od potnikov, in sicer do beloruske oblasti kritičnega novinarja Romana Protasjeviča. Njegova aretacija je odzvala oster odziv svetovne javnosti.

V torek je tako generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg naznanil, da bodo omejili dostop beloruskim predstavnikom v Natu na različna srečanja in sestanke. Belorusija sicer ni članica Nata, s katerim pa je v tesnih odnosih od leta 1992, po razpadu Sovjetske zveze.

Preiskava aretiranih bo potekala v Belorusiji

Beloruski predsednik Aleksander Lukašenko pa je medtem ruskemu kolegu Vladimirju Putinu, ki ga je v zadevi podprl, sporočil, da bo Belorusija izvedla preiskavo pridržanih, med katerimi je tudi dekle Protasjeviča Sofija Sapega, sicer ruska državljanka.