Bologna je sedež dežele Emilija-Romanja. Foto: Pixabay
Bologna je sedež dežele Emilija-Romanja. Foto: Pixabay

Volilna udeležba v italijanski deželi Emiliji - Romanji je za zdaj več kot dvakrat višja kot v enakem obdobju na zadnjih volitvah, poroča nemška tiskovna agencija dpa. V Kalabriji je bila udeležba dobrih deset odstotkov, kar je nekoliko več kot na prejšnjih volitvah. Volišča bodo v obeh deželah odprta do 23. ure, rezultati pa bodo znani v ponedeljek.

Volitve v Emiliji - Romanji s 3,5 milijona volilnimi upravičenci veljajo za pomemben preizkus za vladno koalicijo, ki jo sestavljajo Demokratska stranka (PD) in Gibanje pet zvezd. Populistična Liga Mattea Salvinija si obeta, da bo s kandidatko desne sredine, senatorko Lucio Borgonzoni, prvič zabeležila zmago v tej deželi.

46-letni Salvini namerava z morebitno volilno zmago dokazati, da se je politično ozračje v Italiji bistveno premaknilo v desno ter na tak način dodatno utemeljiti svoje zahteve po predčasnih parlamentarnih volitvah.

Glede na zadnje javnomnenjske raziskave se obeta tesna tekma med 43-letno Borgonzonijevo ter dosedanjim predsednikom deželne vlade Stefanom Bonaccinijem. Vodilni kandidat leve sredine vendarle upa na ponovno izvolitev in drugi, petletni mandat.

53-letni Bonaccini uživa tudi podporo spontano nastalega antipopulističnega gibanja Sardine, ki je v preteklih mesecih v deželi pripravilo več demonstracij proti Ligi. Gibanje si je zadalo cilj, da prepreči zmago Salvinija v doslej rdeči Emiliji-Romanji, ki je ena od najbogatejših italijanskih regij z nizko stopnjo brezposelnosti.

Samostojno se v skladu z odločitvijo stranke oktobra lani na volitve v Emiliji-Romanji podaja Gibanje pet zvezd. Njihov glavni kandidat je 49-letni podjetnik Simone Benini.

Napetost zaradi negotovega izida volitev v Emiliji - Romanji

Manj zanimanja velja za volitve v Kalabriji, kjer ima volilno pravico 1,7 milijona ljudi. Tukaj naj bi po pričakovanjih gladko slavila desnosredinska kandidatka Jole Santelli, dolgoletna zaupnica nekdanjega premierja Silvia Berlusconija. 51-letna odvetnica je vse od ustanovitve stranke leta 1994 članica Berlusconijeve Naprej Italija. Na volitvah v Kalabriji sta ji podporo izrekli Liga in postfašistična stranka Bratje Italije.

PD na tekmo v Kalabriji kot vodilnega kandidata pošilja 73-letnega podjetnika Pippa Callipa. Skorajda brez upanja na zmago pa je kandidat Gibanja pet zvezd, 54-letni profesor ekonomije Francesco Aiello. Italijo sicer še pred poletjem čakajo deželne volitve v deželah Veneto, Ligurija, Toskana, Marke, Kampanja in Apulija.