Župan međimurske županije z domnevno prvorojenko. Foto: Facebook
Župan međimurske županije z domnevno prvorojenko. Foto: Facebook

Župan Medžimurske županije Matija Posavec je 1. januarja na Facebooku objavil fotografije iz bolnišnice v Čakovcu, na katerih pozira z domnevno prvorojenko županije in njenimi starši.

Zastopnik romske manjšine v hrvaškem parlamentu Veljko Kajtazi je dva dni zatem opozoril na napako bolnišnice, saj je bil prvorojeni otrok leta 2020 v Medžimurski županiji Rom.

Direktor bolnišnice v Čakovcu Tomislav Novinščak je za regionalno televizijo N1 priznal napako bolnišnice. Dodal je, da se mati in resnični prvorojenec počutita dobro.

Kajtazi: "Zakaj je bilo rojstvo romskega otroka prikrito?"

"Sprašujemo se, zakaj so bile informacije o prvorojenem romskem otroku prikrite in zakaj je bila ta družina v tradicionalnem medijskem poročanju o prvorojencih preskočena? Se bojite ksenofobnih reakcij ljudi, ki jim ne bi ustrezala informacija o prvorojenem romskem otroku? Ali v teh in podobnih situacijah obstajajo elementi diskriminacije, kršitve človekovih pravic?" se je v zapisu na Facebooku vprašal Kajtazi.

"Od odgovornih pričakujem javno opravičilo, vendar ne pričakujem, da se bodo razmere v Medžimurju leta 2020 izboljšale, dokler se odnos do Romov ne spremeni in dokler ne bomo deležni enakega obravnavanja in spoštovanja," je sklenil predstavnik romske manjšine.

Bolnišnica priznava napako, a zanika diskriminacijo

Direktor bolnišnice se je javno opravičil in incident pripisal napaki v komunikaciji. "Prevzemam odgovornost za vse, vendar se ne morem strinjati, da gre v tem primeru za diskriminacijo," je za N1 dejal Novinščak in dodal, da je mati prvorojenca bolnišnici oprostila napako.