Borrell na vzhodu Ukrajine v spremstvu ukrajinskega zunanjega ministra in vojske. Foto: Reuters
Borrell na vzhodu Ukrajine v spremstvu ukrajinskega zunanjega ministra in vojske. Foto: Reuters

Ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba pa je dejal, da je skupni cilj Bruslja in Kijeva umiritev razmer na območju po diplomatskih poteh, "da bi Rusija zmanjšala napetosti in opustila svoje agresivne namere".

Borrell in Kuleba sta obiskala bojno črto v Lugansku na vzhodu Ukrajine, ki razmejuje območje pod nadzorom Kijeva in ozemlje, ki ga nadzirajo proruski separatisti. Gre za prvi obisk visokega zunanjepolitičnega predstavnika Unije na območju od izbruha konflikta pred skoraj osmimi leti.

"Tu smo predvsem zato, da bi znova potrdili polno podporo Evropske unije neodvisnosti, suverenosti in ozemeljski celovitosti Ukrajine," je Borrell povedal na novinarski konferenci po obisku. "Kakršna koli agresija proti Ukrajini bi imela kaotične posledice in visoko ceno."

Dodal je, da si v sodelovanju z ZDA, zvezo Nato in drugimi podobno mislečimi partnerji prizadevajo za to, da bi se razmere na območju umirile.

Borrell je ob za prihodnji teden predvidenih pogovorih med Rusijo ter ZDA in Natom ponovil, da morajo kakršni koli pogovori o evropski varnosti vključevati tudi EU in Ukrajino.

Zahod močno skrbi kopičenje ruskih vojaških sil ob meji z Ukrajino. Rusiji očita, da grozi z novo invazijo na Ukrajino, potem ko si je leta 2014 priključila Krim. Moskva na drugi strani od zahodnih držav želi zagotovila, da se zveza Nato ne bo širila na vzhod, vključno z Ukrajino.

Borrell Ukrajini zagotovil podporo EU