Shamimi Begum so britanske oblasti odvzele državljanstvo, čeprav je bila rojena v Združenem kraljestvu. Foto: Reuters
Shamimi Begum so britanske oblasti odvzele državljanstvo, čeprav je bila rojena v Združenem kraljestvu. Foto: Reuters

Lani je namreč prizivno sodišče odločilo, da bi morali Shamimi Begum dovoliti vrnitev v domovino, da bi se lahko pritožila na odvzem državljanstva.

Pet sodnikov vrhovnega sodišča pa je danes soglasno odločilo, da ne bodo dovolili vstopa Shamime Begum v državo. "Vrhovno sodišče soglasno zavrača pritožbo Shamime Begum," je sporočil sodnik Robert Reed.

Kot so pojasnili, pravica do pravičnega sojenja ni nad drugimi pomisleki, kot je varnost javnosti. Zato so odločili, da trenutno Shamima Begum ni v položaju, ko bi lahko osebno učinkovito prispevala k sodnemu procesu, obenem pa bi njena prisotnost predstavljala grožnjo javnosti.

"To ni popolna rešitev, saj ni jasno, koliko časa bo uresničljiva. Vendar trenutno ni popolne rešitve, ki bi rešila tovrstno dilemo," je v pisni izjavi dodal sodnik.

Shamima Begum, rojena v Združenem kraljestvu, je leta 2015, ko je bila stara 15 let, s še dvema prijateljicama pobegnila iz Londona v Sirijo. Kasneje je po ofenzivi na džihadiste leta 2019 pobegnila iz Baguza, oporišča IS-ja na vzhodu Sirije, ter v taborišču za begunce rodila dečka. Že pred tem sta umrla še dva njena otroka. Shamima Begum še naprej živi v taborišču za begunce, njen mož pa naj bi bil v zaporu v Siriji.

Takratni britanski notranji minister Sajid Javid ji je leta 2019 odvzel državljanstvo zaradi domnevne grožnje nacionalni varnosti.

Shamima Begum se je pritožila, saj je zaradi odvzema državljanstva postala apatrid. Prizivno sodišče je sicer lani odločilo, da bi ji morali dovoliti, da se vrne domov in se pritoži na odvzem državljanstva. Notranje ministrstvo je vložilo pritožbo, češ da Shamima Begum še vedno ostaja zvesta IS-ju in zato obstaja nevarnost povečanja teroristične grožnje, če bi se vrnila v državo.