Shamima Begum je v Sirijo odšla pri 15 letih. Foto: Reuters
Shamima Begum je v Sirijo odšla pri 15 letih. Foto: Reuters

"Imamo trdna, a še nepotrjena poročila, da je sin Shamime Begum umrl. Bil je britanski državljan," je za Guardian dejal odvetnik najstnice iz Londona Tasnime Akunjee.

Sirske demokratične sile (SDF), ki se s podporo ZDA bojujejo proti IS-ju in v katerih prednjačijo kurdski borci, so nato potrdile otrokovo smrt, čeprav je pred tem njihov tiskovni predstavnik Mustafa Bali zatrdil, da je poročilo o smrti lažno.

Fantek z imenom Jarah ime je dobil po enem od drugih dveh otrok 19-letnice, ki sta prej umrla je umrl v četrtek. Tako je za BBC dejal reševalec kurdskega Rdečega polmeseca na prizorišču. Kot je dejal, je otrok težko dihal, imel naj bi vnetje pljuč.

Britanske oblasti Shamimi Begum odvzele državljanstvo

Britanska konservativna vlada je Shamimi Begum sicer že odvzela britansko državljanstvo, ker se je v Siriji pridružila IS-ju in pripadnost teroristični skupini potrdila tudi po predaji kurdskim silam na vzhodu države.

Zaradi takšnega ukrepa je ostala najstnica, ki se je IS-ju z dvema prijateljicama pridružila pri petnajstih letih, zdaj pa se želi vrniti domov, brez državljanstva. Odločitev vlade so že kritizirali zagovorniki pravic otrok, ki opozarjajo na razmere v pridržanju, ki ogrožajo njihova življenja.

Družina najstnice bo odločitev britanskih oblasti izpodbijala.

V sirskih taboriščih, kjer so nastanjene ženske in otroci, ki so zapustili zadnja območja pod nadzorom IS-ja, je bilo rojeno na stotine otrok tujih državljanov.