Foto: EPA
Foto: EPA

Letni prispevek, s katerim Britanci prispevajo večino sredstev za delovanje BBC-ja, bo od aprila 2024 višji za 10,5 funta – povečal se bo s 159 funtov (185 evrov) na 169,5 funta (197,5 evra) letno.

Vlada je januarja lani za dve leti zamrznila višino prispevka, čemur bo zdaj sledil pričakovani dvig. Sprva se je sicer omenjalo povečanje za devet odstotkov, vendar je britanska ministrica za kulturo Lucy Frazer danes dejala, da se bo prispevek namesto tega povečal v skladu s septembrsko stopnjo inflacije, ki je znašala 6,7 odstotka.

"To je pošten dogovor, ki zagotavlja ugodno razmerje med ceno in kakovostjo za plačnike, hkrati pa omogoča, da lahko BBC še naprej ustvarja vrhunske vsebine," je dodala ministrica. Ob tem je napovedala, da bo vlada preučila alternativne načine financiranja BBC-ja, rezultati pa bodo znani jeseni prihodnje leto.

Kritiki britanske javne medijske korporacije – vključno s konkurenčnimi komercialnimi mediji – se namreč že dolgo pritožujejo, da je model zagotovljenega financiranja nepravičen. Pri BBC-ju pa opozarjajo, da kljub povečanju prispevka to ne bo dovolj, da bi preprečili nadaljnje reze pri financiranju določenih programov.

Z letnim prispevkom za BBC se financirajo številne storitve in programi, ki jih spremljajo ljudje po vsem svetu. Toda britanski javni medij se v zadnjem času spopada z vse večjim pritiskom zaradi načina financiranja, pa tudi s kritikami in obtožbami o pristranskosti z obeh strani političnega spektra.

BBC je bil v zadnjih letih tudi v središču številnih škandalov. Med njimi je bilo aprilsko razkritje spornih poslov nekdanjega predsednika upravnega odbora Richarda Sharpa z nekdanjim premierjem Borisom Johnsonom, kar je sprožilo dvome o nepristranskosti javnega medija. Sharp, nekdanji vodja trenutnega premierja Rishija Sunaka v investicijski banki Goldman Sachs, je zato kmalu po razkritju odstopil.

Ministrstvo za kulturo je v sredo predlagalo kandidata za novega predsednika upravnega odbora BBC-ja. To je 71-letni novinarski veteran Samir Shah, ki je v več kot 40-letni karieri že zasedal številne položaje v upravnih strukturah več televizij, med drugim tudi na BBC-ju. Predlog o njegovem potencialnem imenovanju so med drugim pozdravili njegovi novinarski kolegi.