V času Corbynovega vodenja laburistov je stranka pridobila rekordno število članov. Foto: Reuters
V času Corbynovega vodenja laburistov je stranka pridobila rekordno število članov. Foto: Reuters

V stranki so se za suspenz Corbyna, ki po poročanju Al Džazire vključuje odvzem pravic do glasovanja v parlamentu, odločili zaradi njegovega odziva na poročilo komisije o antisemitizmu med laburisti. Corbyn je namreč dejal, da "je bil vedno odločen odpraviti vse oblike rasizma".

"Kdor koli trdi, da v Laburistični stranki ni antisemitizma, se moti. Prav je bilo, da so judovski člani naše stranke in širša skupnost od nas pričakovali, da se s tem spopademo, in obžalujem, da je predolgo trajalo, da so se zgodile spremembe," je dejal.

Vendar pa je zatrdil, da sta on in njegova ekipa skušala pospešiti proces, ne pa ga ovirati. Dodal je, da se je pri oceni obsega antisemitizma v stranki "dramatično pretiravalo iz političnih razlogov".

Corbyn je še izrazil upanje, da se bodo obnovili odnosi z judovskimi skupnostmi. Kot je zapisal, ne sprejema vseh ugotovitev poročila, a vseeno pričakuje hitro uveljavitev predlogov komisije.

Zaradi takšnega odziva so se v stranki odločili, da ga suspendirajo. "Zaradi današnjih komentarjev in zato, ker jih ni umaknil, je laburistična stranka Jeremyja Corbyna suspendirala za čas preiskave," je sporočil tiskovni predstavnik laburistov.

Komisije za enakost in človekove pravice je v svojem poročilu ugotovila, da je bila stranka pod Corbynovim vodstvom odgovorna za nezakonito nadlegovanje in diskriminacijo. Stranka je napovedala uresničitev priporočil.

Laburistična stranka je kršila tri določila zakona o enakopravnosti, sporoča komisija. To so politično vmešavanje v obravnavo pritožb zaradi antisemitizma, nezadostno izobraževanje tistih, ki obravnavajo tovrstne pritožbe, in nadlegovanje.

23 primerov "neustreznega vmešavanja"

Komisija je v preiskavi našla dokaze o 23 primerih "neustreznega vmešavanja" Corbynovega urada. Med drugim naj bi njegovi sodelavci vplivali na odločitve o suspenzih članov stranke ali uvedbi preiskave pritožb. V enem primeru so se zavzeli za to, da opustijo obravnavo pritožbe proti Corbynu, pravi komisija.

Poleg tega je bila obravnava pritožb nekonsistentna in premalo transparentna, meni komisija, ki še sporoča, da večine pritožb sploh niso obravnavali.

Vodja stranke Keir Starmer, ki je aprila Corbyna nasledil na položaju, je ob objavi poročila dejal, da je danes "dan sramote" za stranko. Zagotovil je, da bodo v novem letu čim hitreje uresničili priporočila komisije. Opravičil se je judovski skupnosti.

Corbyn je s položaja vodje laburistov odstopil, potem ko je stranka na parlamentarnih volitvah decembra lani utrpela zgodovinski poraz. Kritik zaradi neustreznega odziva na obtožbe antisemitizma je bil deležen že v času vodenja stranke, zaradi česar jo je več poslancev tudi zapustilo.

Kritiki očitkov o antisemitizmu zoper Corbyna pravijo, da so bili pogojeni predvsem z njegovim nasprotovanjem izraelski politiki zoper Palestince, in poudarjajo Corbynov dolgoletni aktivizem proti vsem oblikam rasizma.