Suspendirani Ken Livingstone, ki je zaradi svojega levičarstva v britanskih medijih znan tudi kot
Suspendirani Ken Livingstone, ki je zaradi svojega levičarstva v britanskih medijih znan tudi kot "Rdeči Ken". Livingstone naj bi se znova potegoval za mesto v vodstvu stranke, a tega ne bo mogel storiti, če mu ne bodo odmrznili članstva, preden se konec maja izteče rok za vložitev kandidatur. Z njim bi predsednik Jeremy Corbyn izgubil ključnega zaveznika v razdeljenem vodstvu laburistov. Foto: EPA

Proti njemu bodo sprožili preiskavo, ker je prizadel ugled stranke. Sporna izjava Livingstona za britanski javni radio BBC je bila: "Ko je Hitler zmagal na volitvah 1932, je bila njegova politika ta, da bi se morali Judi preseliti v Izrael. Podpiral je sionizem, preden je znorel in na koncu ubil šest milijonov Judov."

Dodal je, da je v laburistični stranki že 47 let in da ni nikoli slišal nobene antisemitske izjave, da pa je slišal veliko kritik na račun izraelske države in njene zlorabe Palestincev.

Poslanka Naza Shah bi Izrael preselila v ZDA
S tem je branil laburistično poslanko Nazo Shah, ki so ji članstvo v stranki zamrznili v sredo zaradi domnevnega širjenja protisemitskega sporočila na družbenih medijih. Na Facebooku je namreč, še preden je bila izvoljena za poslanko, delila sliko, na kateri je Izrael znotraj ZDA, ob tem pa piše, da je rešitev za izraelsko-palestinski spor preselitev Izraela v ZDA. Ob tem je napisala: "Problem rešen." Oznako IsraelApartheid pa je dodala izjavi: "Nikoli ne pozabite, da je bilo zakonito vse, kar je Hitler naredil v Nemčiji."

Corbyn: Ničelna toleranca do antisemitizma
To je okrepilo trditve, da ima laburistična stranka pod vodstvom socialista Jeremyja Corbyna problem antisemitizma oziroma da je kritika Izraela zašla v antisemitizem, a tisti, ki branijo Corbyna, trdijo, da je spor večinoma politično motiviran. Corbyn je sicer poudaril, da v stranki velja ničelna toleranca do antisemitizma ter zanikal, da bi bila stranka v krizi.

Cameron: Jasno je, da imajo težave
Britanski konservativni premier David Cameron je medtem ocenil, da je jasno, da imajo laburisti težavo z antisemitizmom. "Priznati morajo, da je antisemitizem enak rasizmu, da je nesprejemljiv v sodobni politični stranki" in da se mora vsaka stranka, ki je soočena s to težavo, z njo soočiti, je dodal.

Galloway: Tarča je Corbyn
Več kot 20 laburističnih poslancev, tudi več vidnih, je sicer po izjavi Livingstona za BBC Corbyna pozvalo, naj ga suspendira. Levičarski politik George Galloway medtem meni, da gre za udar na predsednika stranke, torej da je v obeh primerih tarča Jeremy Corbyn.