Kritiki menijo, da so Johnsonu šteti dnevi. Foto: Reuters
Kritiki menijo, da so Johnsonu šteti dnevi. Foto: Reuters

"Seveda," je na vprašanje pred parlamentarnim odborom, ali bo jutri še predsednik vlade, odgovoril Johnson, ki se po odstopu več ministrov in sekretarjev bojuje za politično preživetje. K odstopu ga poziva tudi vse več poslancev konservativcev, medtem ko ga laburisti obtožujejo korupcije.

Po njegovih besedah si odstopa v trenutnih težkih razmerah v Evropi ne more privoščiti, ob tem pa je zatrdil, da bo vlada nadaljevala uresničevanje svojega mandata. Zavrnil je tudi pozive laburistične opozicije, naj razpiše predčasne parlamentarne volitve, in dejal, da meni, da si nihče v državi ne želi, da bi se politiki zdaj ukvarjali s predvolilno kampanjo.

Kljub pritiskom je Johnson dejal, da je vlada še naprej osredotočena na pomoč družinam po vsej državi pri reševanju krize zaradi naraščajoče inflacije, in napovedal, da bo znižal davke za 30 milijonov državljanov.

"Prav v težkih časih, ko se država spopada s pritiski na gospodarstvo in pritiski na svoje proračune ter ko se soočamo z največjo vojno v Evropi v zadnjih 80 letih, se pričakuje, da bo vlada nadaljevala svoje delo in da ne bo odšla," je še dodal.

Premier Johnson (skrajno desno) odhaja z Downing Streeta v Londonu z zdaj že nekdanjima ministroma za finance Rishi Sunak (sredina) in ministrom za zdravje Saidom Javidom (skrajno levo). Foto: EPA
Premier Johnson (skrajno desno) odhaja z Downing Streeta v Londonu z zdaj že nekdanjima ministroma za finance Rishi Sunak (sredina) in ministrom za zdravje Saidom Javidom (skrajno levo). Foto: EPA

Britansko javnost sta v torek presenetila kar dva odstopa, ki sta se zgodila v razmiku desetih minut. 52-letni minister za zdravje Sajid Javid je odstopil, ker je izgubil zaupanje v premierja. 42-letni minister za finance Rishi Sunak pa je obrazložil, da mora vlada delovati resno in kompetentno.

Johnson je bil sicer jasen, da ostaja in da bo zamenjal določene ministre. Sunaka je tako že zamenjal z Nadhimom Zahawijem, vodja premierjevega kabineta Steve Barclay pa je postal novi minister za zdravje.

Johnson imenovanje Pincherja označil za "napako"

Odstopi so sledili škandalu Chrisa Pincherja, odgovornega za parlamentarno disciplino konservativnih poslancev, ki je zaradi obtožb več moških o spolnem nasilju tudi odstopil. Pincher je prejšnji teden priznal, da je v zasebnem klubu "preveč pil" ter "osramotil sebe in druge". Prisiljen je bil odstopiti s položaja, vendar je ostal poslanec.

Odziv Downing Streeta na to novo afero je bil deležen številnih kritik.

Sprva so sporočili, da Johnson ni vedel za obtožbe proti Pincherju, ko ga je februarja lani imenoval na položaj, toda nadaljnja razkritja so pokazala, da je zanje vedel že leta 2019, ko je bil minister. V torek je nato Johnson dejal, da je bilo Pincherjevo imenovanje "napaka", in se opravičil.

Sorodna novica Johnson podporo konservativcev označil za "prepričljivo", kritiki menijo ravno nasprotno

Poraz na nadomestnih volitvah

Na junijskih dvojnih nadomestnih volitvah v Angliji so konservativci doživeli boleč poraz. Poleg tega, da sta bila njihova poslanca v dveh volilnih okrožjih prisiljena odstopiti zaradi škandala, bo en sedež zdaj pripadel laburistom, drugi pa liberalnim demokratom.

Nadomestne volitve so sledile mesecem afer in težav, ki so močno načele priljubljenost Johnsona in njegove stranke. Za to so poskrbela predvsem razkritja in ugotovitve glede zabav, ki so na Downing Streetu potekale v času zaprtja države zaradi covida-19.

Britanska vlada ne deluje v nacionalnem interesu

Toda zadnji škandal je bil za oba ministra, ki sta odstopila v torek, očitno kaplja čez rob. Boris Johnson je sicer že prejšnji mesec le s težavo preživel glasovanje svojih torijskih poslancev o nezaupnici, saj jih je več kot 40 odstotkov glasovalo proti njemu.

Tako Javid kot Sunak sta bila v odstopni izjavi izjemno kritična do njegovega dela. Javid je dejal, da britanska vlada "ne deluje v nacionalnem interesu", Sunak pa je dodal, da ima javnost pravico pričakovati, da bo vlada delovala kompetentno in resno.

Opozicija je pozvala preostale člane vladnega kabineta, naj storijo tako kot Javid in Sunak, vodja laburistov sir Keir Starmer pa je celo dejal, da je pripravljen na predčasne volitve.

Notranji boji med torijci

"V premierjevem krogu se trenutno pojavljata dve nasprotujoči si miselni smeri," piše spletni portal Bloomberg. Znotraj britanske vlade in konservativne stranke torej potekajo notranji boji, vse več torijcev pa očitno izgublja zaupanje v predsednika vlade.

Po navedbah britanskih medijev Johnson sicer še vedno meni, "da bi se moral boriti naprej in zavrniti odstop", pri čemer ga nekateri poslanci in ministri še podpirajo, drugi pa menijo, da je njegov čas v vlogi premierja potekel, "in ga pozivajo, naj se dogovori glede predaje oblasti".

Po navedbah BBC-ja obstajata dva mogoča scenarija. Prvi je, da Johnson sprejme poziv ministrov svojega kabineta k odstopu, kar bi sčasoma sprožilo novo tekmo za vodenje vlade. Ali drugi – ne sprejme njihovega poziva, nekateri od ministrov pa bi posledično najverjetneje odstopili.

Druga možnost se sicer za zdaj zdi verjetnejša, saj britanski mediji poročajo, da Johnson za zdaj ostaja neomajen in ni nakazal, da bi nameraval odstopiti. Ko so ga danes v parlamentu vprašali glede razpustitve parlamenta, je dejal: "Seveda to možnost izključujem. Najzgodnejši datum za splošne volitve je čez dve leti."

Johnsonu se maje premierski stolček