Foto: AP
Foto: AP

Ob prenovi naj bi vojska izgubila tudi nekaj tankov in vojaških letal, a vlada pravi, da bodo po drugi strani dodali več ladij, podmornic in mornarjev, poroča BBC.

Število vojakov bodo zmanjšali na okoli 70.000 vojakov, številka pa sicer v zadnjih letih tudi sicer počasi pada – leta 2015 je denimo britanska vojska štela 86.080 pripadnikov. Obrambni minister Ben Wallace je dejal, da odločitve sklepa v kontekstu povečanega obrambnega proračuna, laburisti pa so do krčenja vojske kritični, saj da se Velika Britanija trenutno spoprijema z okrepljenimi grožnjami.

Število vojakov bi lahko zmanjšali prek "naravnih" premikov – da tistih, ki vojsko zapustijo, preprosto ne zamenjajo z novimi rekruti.

Vojska bo v naslednjih desetih letih prejela več kot 200 milijonov funtov neposrednih naložb za izvajanje pomorskih varnostnih operacij in "preventivnih dejavnosti". Po navedbah vlade gre za največji obrambni remont in naložbo v obrambne sile od konca hladne vojne.

Dodatna sredstva bodo na voljo za boj na novih področjih vesolja in kibernetskega prostora, prav tako bodo okrepili proračun za robote in brezpilotne letalnike. Obrambno ministrstvo pravi, da bodo vojaki bolje opremljeni, da pa jih bo manj.

Rezi v klasično vojsko bi sicer lahko vzbudili skrbi pri britanskih zaveznicah, kot so ZDA. Nekdanji ameriški obrambni minister Leon Panetta je tako že dejal, da če bi vprašali njega, bi število britanskih vojakov ohranil enako.