Pred zaslišanjem ni dajala izjav, po njem pa. Foto: Reuters
Pred zaslišanjem ni dajala izjav, po njem pa. Foto: Reuters

"Zame je zelo pomembno, da opozorim, da to ne bi smelo biti o meni kot osebi, ampak o problemu," je dejala 31-letna kapitanka, ki jo italijansko tožilstvo obravnava zaradi domnevne pomoči pri nezakonitih migracijah. Kot smo poročali, je konec junija z ladjo Sea Watch 3 z rešenimi prebežniki po dvotedenskem kroženju v Sredozemskem morju brez dovoljenja vplula v pristanišče na Lampedusi. Kot je pojasnila Nemka, je v pristanišče vplula, ker se je bala, da bodo prebežniki na ladji poskakali v morje.

Ob današnjem odhodu s tožilstva je opozorila, da bi morali iz Libije nujno evakuirati na tisoče beguncev, ter pozvala EU, naj se čim hitreje dogovori o porazdelitvi rešenih migrantov.

V ospredju zaslišanja je bila domnevna pomoč pri nezakonitih migracijah, očitajo ji, da ni upoštevala navodil italijanskih oblasti.

Odločitev o njeni usodi bo znana konec poletja
Odločitev, ali bodo kapitanki sodili ali jo oprostili, bodo predvidoma sprejeli šele po koncu poletja, piše DPA. Nevladna organizacija Sea Watch ne pričakuje hitre odločitve tožilstva ob ponovnem zaslišanju Racketejeve, poroča nemška tiskovna agencija DPA. "Prizadevamo si, da bi omogočili hitro odločitev, in pričakujemo, da bo sodišče, tako kot še vedno doslej, spoznalo, da smo delovali v skladu z zakonom," je dejal tiskovni predstavnik organizacije.

Nemko so pretekli torek izpustili, potem ko je sodnica zanjo odpravila hišni pripor. Foto: Reuters
Nemko so pretekli torek izpustili, potem ko je sodnica zanjo odpravila hišni pripor. Foto: Reuters

Tudi nevladna organizacija Amnesty International je pozvala k oprostitvi nemške kapitanke. "Carola Rackete ni naredila nič narobe. Po mednarodnem in italijanskem pravu je obvezno reševati življenja in poiskati varno pristanišče," je zapisala Elisa De Pieri iz Amnesty International.

31-letna kapitanka je konec junija z ladjo Sea Watch 3, na krovu katere je bilo več deset prebežnikov, brez dovoljenja vplula v pristanišče na Lampedusi, pri tem pa zadela ladjo finančne policije. Oblasti so jo aretirale in odredile hišni pripor, ki ga je sodišče pozneje odpravilo.

Ostre besedne menjave s Salvinijem
Njen primer je močno odmeval tudi na politični ravni. Kot smo poročali, je italijanski notranji minister Matteo Salvini Nemki večkrat očital, da je piratka in odpadnica, obljubil pa je tudi, da jo bo izgnal iz Italije. Pretekli teden je Nemkin odvetnik napovedal, da bodo zoper Salvinija vložili tožbo zaradi obrekovanja, očitajo mu netenje sovraštva.