Čistka v stranki krepi položaj njenega predsednika Hristijana Mickoskega. Foto: Reuters
Čistka v stranki krepi položaj njenega predsednika Hristijana Mickoskega. Foto: Reuters
Podporniki VMRO-DPMNE-ja
V VMRO-DPMNE-ju nasprotujejo spremembi imena države v Severna Makedonija. Foto: Reuters
Makedonija: Vlada pripravlja predloge ustavnih dopolnil

Po sestanku centralnega odbora stranke je eden od podpredsednikov Aleksandar Nikoloski ukrepe, ki dejansko krepijo položaj predsednika stranke Hristijana Mickoskega, branil z besedami, da gre za potrebno katarzo, ki bo stranko vrnila k njenim koreninam. Dodal je, da bo stranka, ki je bila do lani več kot deset let vladajoča, po reformi in poenotenju močnejša.

Na zasedanju odbora VMRO-DPMNE-ja so zahtevali tudi odstop sedmih poslancev stranke, ki so prejšnji petek v parlamentu podprli začetek postopka za ustavne spremembe v skladu s sporazumom z Grčijo o spremembi imena države v Severno Makedonijo. Te poslance so sicer že izključili iz stranke, drugim pa so zagrozili z izključitvijo, če bi v prihodnje podprli sporazum, poroča portal Balkaninsight.

Cerar zagotovil podporo Makedoniji na poti v EU
Na skupni novinarski konferenci z gostiteljem, makedonskim zunanjim ministrom Nikolo Dimitorovom, je
Cerar dejal, da se zaveda, da referendum o sporazumu z Grčijo zaradi prenizke udeležbe ni bil veljaven, vendar pa Slovenija meni, da so rezultati pokazali prepričljivo sporočilo, naj se politični proces vključevanja v EU in Nato nadaljuje.

Zagotovil je, da je Slovenija trdna zagovornica Makedonije na njeni poti v EU in Nato ter podpira oceno Evropske komisije, da Makedonija že izpolnjuje pogoje za začetek pogajanj. Makedonijo je pozval k nadaljevanju reformnih procesov in zagotovil pomoč Slovenije.

Opozicija izključila tudi podpredsednika
Izključitve znotraj makedonske opozicije sledijo začetku postopka omenjenih ustavnih sprememb, pri čemer se je vladni večini pridružilo že osem poslancev, od tega sedem iz VMRO-DPMNE-ja, ki so tako glasovali v nasprotju s stališčem stranke. Ta namreč nasprotuje spremembi imena države.

Najvišji predstavnik stranke, ki ga je centralni odbor izključil v ponedeljek, je bil podpredsednik Mitko Jančev. Nikoloski je izključitev utemeljil z njegovim "delovanjem proti interesom stranke zaradi močnega sodelovanja s premierjem Zoranom Zaevom, pa tudi zaradi organiziranja skupine, ki je izvajala pritisk, izsiljevala ter podkupovala poslance VMRO-DPMNE-ja, da so glasovali za ustavne spremembe".

Balkanisnight poroča, da je bil Jančev eden najbolj spoštovanih in perspektivnih članov stranke, ki je bil lani izvoljen za župana kraja Kavadarci, ene zadnjih utrdb VMRO-DPMNE-ja v državi. Med referendumom o spremembi imena 30. septembra je nasprotoval Mickoskemu in vztrajal, da je odločitev stranke za tihi bojkot referenduma napaka.

Odstranili tudi sivo eminenco
Kot še navaja portal Balkanske mreže za preiskovalno novinarstvo (BIRN), pa je bila najbolj nenavadna odločitev centralnega odbora stranke izključitev dolgoletne sive eminence in nekdanjega načelnika makedonske protiobveščevalne agencije UBK Saše Mijalkova, bratranca nekdanjega predsednika stranke in nekdanjega premierja Nikole Gruevskega.

Nikoloski je povedal, da so ga izključili iz enakih razlogov kot Jančeva.

Mijalkov, ki mu sodijo v več primerih, naj bi bil ena ključnih osebnosti v času vlade Gruevskega. Skupaj naj bi tudi stala za nezakonitim množičnim prisluškovanjem, ki je sprožilo politično krizo v državi. Oba sta sicer zanikala nezakonito dejanje. Gruevski medtem ostaja častni predsednik stranke.

Med odstavljenimi člani je tudi nekdanji minister za zdravje v vladi Gruevskega Nikola Todorov, ki je prav tako nasprotoval bojkotu referendumu o imenu države, češ da bo vodil v nadaljnjo izolacijo stranke in njeno dodatno oddaljevanje od zahodnih zaveznic, ki podpirajo uresničitev sporazuma z Grčijo, ki odpira vrata članstvu Makedonije v EU-ju in Natu.

Makedonija: Vlada pripravlja predloge ustavnih dopolnil