Opozicijski poslanci stojijo v protest proti glasovanju o spremembi imena. Foto: Reuters
Opozicijski poslanci stojijo v protest proti glasovanju o spremembi imena. Foto: Reuters
Do konca glasovanja ni bilo jasno, ali bo premier Zoran Zaev v sobranju zbral dvetretjinsko večino. Za začetek spreminjanja ustave je glasovalo 80 poslancev, natančno toliko, kolikor je bilo treba. Foto: Reuters
Makedonija: Podpora začetku spreminjanja ustave

Razprava o začetku sprememb ustave se je spremenila v pravo dramo. Nekaj pred 23. uro je parlament glasoval, zbrali so natančno 80 glasov, potrebnih za dvotretjinsko večino, a je predstavnik opozicije zahteval poimensko glasovanje, vrata sobranja so zaklenili. Izid je ostal enak. Predsednika parlamenta Talat Džaferi je sporočil: "Posamično glasovanje je potrdilo prejšnji izid. 80 glasov za, 39 proti."

Po referendumu, ki se zaradi prenizke udeležbe ni izšel po željah zagovornikov dogovora z Grčijo, je vlada sinoči preskočila pomembno oviro. A prihajajo nove – v 15 dneh morajo v parlament poslati predloge amandmajev – najpomembnejša bo sprememba imena, sledila bo javna razprava, nato bodo poslanci glasovali posamično o vsakem amandmaju, na koncu morajo ustavo z dvotretjinsko večino zapreti.
"Danes so spremembe dobile nov, svež začetek. Zato moramo v sodelovanju z državljani nadaljevati to, kar smo začeli, in biti odgovorni za enotnost naše države," pravi premier Zoran Zaev, ki ostro zanika, da bi na poslance opozicije pritiskali, jim grozili ali jih podkupovali.

Vodja opozicijske stranke VMRO DPMNE Hristijan Mickoski pa je na vprašanje, ali po porazu razmišlja o odstopu, odgovoril z napovedjo izključitve poslancev, ki so glasovali za – in za to okrivil pritiske ter kriminalno delovanje nasprotnikov. "To je začetek konca Zorana Zaeva in njegove sramotne vloge v naši zgodovini. Moramo se upreti temu zlu, ki duši našo državo, tej kriminalni in nasilni oblasti." Dan je bil sicer za stranko še slabši, saj je prizivno sodišče potrdilo dveletno zaporno kazen za dolgoletnega vodjo in premierja Nikolo Gruevskega.

Premier Zaev medtem prejema čestitke, med drugim iz Bruslja, pa tudi iz Aten – za pomemben korak za mirno in uspešno sobivanje obeh narodov mu je čestital grški premier Aleksis Cipras, ki ga potrjevanje v parlamentu čaka, ko bodo svoje delo opravili v Makedoniji. V skladu s prespanskim dogovorom, ki sta ga podpisala oba premierja, bi naj Grčija nato severni sosedi v zameno za spremembo imena odprla pot za članstvo v Natu in pogajanja z Evropsko unijo.

Makedonija: Podpora začetku spreminjanja ustave