Zeman pravi, da bo mandat podelil najmočnejši posamični stranki. Foto: EPA
Zeman pravi, da bo mandat podelil najmočnejši posamični stranki. Foto: EPA

Po poročanju češke nacionalne televizije sta se dopoldne v Pragi že sestala Zeman in Babiš. Nobeden od njiju po pogovorih ni dajal izjav. Kmalu zatem je pred predsedniško palačo pripeljalo reševalno vozilo, ki je v osrednjo vojaško bolnišnico odpeljalo Zemana. Novico so v bolnišnici potrdili. Ob 14.00 je Zemanov osebni zdravnik Miroslav Zavoral stopil pred novinarje. Dejal je, da je sam predsedniku predlagal hospitalizacijo zaradi "zapletov, povezanih s kronično boleznijo, zaradi katere se že nekaj časa zdravi". Zeman je na intenzivni negi, zdravniki poznajo njegove težave, a diagnoze ne bodo javno povedali, saj za to nimajo dovoljenja, je dodal Zavoral.

77-letni Zeman je bil v zadnjem času precej bolan, septembra je osem dni preživel tudi v bolnišnici, kar je v čeških medijih vzbudilo številna ugibanja. Glas na volitvah je v petek oddal kar v svoji rezidenci in ni odšel na katero izmed uradnih volišč. Po nekaterih prejšnjih navedbah boleha za diabetesom in je zaradi živčnega obolenja odvisen od invalidskega vozička.

Predsednik države igra po volitvah odločilno vlogo, saj mora podeliti mandat za sestavo vlade. Če bi bil opravilno nesposoben, bi to nalogo prevzel predsednik spodnjega doma parlamenta.

Babiš priznal poraz

Na parlamentarnih volitvah na Češkem, ki so potekale v petek in soboto, je šlo sicer zelo na tesno, saj je stranko Ano premierja Babiša z manj kot odstotno točko razlike premagalo konservativno opozicijsko zavezništvo Spolu (Skupaj). Glede na neuradne izide po vseh preštetih glasovih je populistična stranka Ano osvojila 27,1 odstotka glasov in bo imela v 200-članskem parlamentu 72 sedežev.

Opozicijski zavezništvi sta skupaj osvojili najmanj 108 poslanskih mandatov, torej večino. Zavezništvo Spolu (Skupaj), ki združuje stranko TOP 09, Demokratsko državljansko stranko (ODS) in krščanske demokrate (KDU-ČSL), je prejelo 27,8 odstotka podpore, liberalno zavezništvo Pirati in župani (STAN) pa je osvojilo 15,6 odstotka glasov. V parlament se po treh desetletjih niso prebili socialdemokrati, prvič po letu 1948 pa v njem tudi ne bo komunistov. Vodja komunistične stranke Vojtech Filip je zato že odstopil.

Lahko Babišu uspe ostati na premierskem stolčku? Foto: Reuters
Lahko Babišu uspe ostati na premierskem stolčku? Foto: Reuters

Fiala: Takoj bomo začeli pogajanja s Pirati in župani

Premier Babiš je po skoraj vseh preštetih glasovih priznal poraz. Čestital je vodilnemu kandidatu zavezništva Spolu Petru Fiali za "dober finiš". "To je življenje, to razumemo in sprejemamo," je dejal. 57-letni Fiala, nekdanji predavatelj politologije in rektor univerze, je že izrazil pripravljenost sestaviti novo vlado: "Dobili smo priložnost, da ustavimo zadolževanje države in da Češka ostane del demokratične Evrope. Takoj bomo začeli pogajanja z zavezništvom Piratov in županov. Volilni izidi so jasni, demokratična opozicija je dobila večino." Dodal je, da mora imeti vsaka vlada podporo v parlamentarni večini in da pričakuje, da bo Zeman to spoštoval.

Javnomnenjske raziskave so še pred dnevi napovedovale zmago vladajoče stranke Ano, a je vmes izbruhnila afera s Pandorinimi dokumenti, ki je močno obremenila premierja Andreja Babiša.

Babiš: Pripravljen sem voditi pogovore o novi koaliciji

Predsednik države Miloš Zeman je prepričan, da mora imeti prva priložnost sestaviti vlado najmočnejša politična stranka. Pred dnevi je že dejal, da bo mandat za sestavo vlade najprej podelil najmočnejši stranki, tudi če bo katero od zavezništev skupaj prejelo več glasov.

Tudi Babiš je v soboto nakazal pripravljenost voditi pogovore o prihodnji vladi, če bi od Zemana prejel mandat. "Nagovorili bomo Spolu, v nobenem primeru pa Piratov," je dejal milijarder in poudaril, da je Ano "najmočnejša stranka". "Če mi da predsednik mandat, bom vodil pogovore o oblikovanju novega vladnega kabineta," je dodal. A za oblikovanje nove koalicije se mu ne izide noben matematični izračun, če zavezništvi Skupaj in Pirati in župani ne prelomita obljube in zavrneta sodelovanje z njim, kot ves čas govorita.

Češkega predsednika po sestanku z Babišem sprejeli v bolnišnico