Kmetje so na tramvajske tire potresli gnoj. Foto: EPA
Kmetje so na tramvajske tire potresli gnoj. Foto: EPA

Kmetje so se že tretjič od sredine februarja zbrali v središču Prage. Ob cesti, ki vodi do vladnih uradov, so postavili več sto traktorjev, ovirali so promet in del javnega prevoza. Zaradi odlaganja gnoja je policija enega človeka aretirala.

Kmetijski minister Marek Vyborny je ponovil, da vlada ne bo podlegla njihovim pritiskom. "Pripravljen sem se odkrito pogovoriti z njimi. A od organizatorjev protestov, ki so obljubili, da ne bodo blokirali prometa v Pragi, pričakujem pošten pristop. Potresanje gnoja po tramvajskih tirih se mi to ne zdi," je dejal.

Kmetje so pozvali k subvencijam, ki bi bile na ravni iz leta 2022, in programom za spodbujanje zaposlovanja v kmetijstvu ter k znižanju davka na nepremičnine za kmetijska zemljišča. Prav tako želijo, da vlada pomaga odpraviti presežek na trgih EU-ja, ki ga povzroča poceni uvoz.

"Razmere niso dobre in se nenehno slabšajo. Ko vladajoča koalicija že dve leti nima politične volje, moramo javno zaprositi za pomoč," je pred protesti dejal predsednik kmetijske zbornice Jan Dolezal.

V sredo je več tisoč kmetov protestiralo tudi pred uradom predsednika vlade v Varšavi, kjer so zažigali pnevmatike in metali petarde. Prejšnji mesec pa so kmetje v Bruslju zažgali pnevmatike pred srečanjem kmetijskih ministrov EU-ja.