Zemana so nekaj časa zdravili na intenzivni negi. Foto: Reuters
Zemana so nekaj časa zdravili na intenzivni negi. Foto: Reuters

Zeman se je zdravil v vojaški bolnišnici v Pragi, kamor so ga prepeljali zaradi zapletov zaradi kronične bolezni, o kateri pa podrobnosti niso sporočili javnosti. Zdravniki so dejali le, da so predsednikove težave povezane z jetri.

Živel bo v dvorcu Lany nedaleč od Prage, ki sicer služi kot poletna rezidenca čeških predsednikov, kjer bo zanj skrbela zasebna negovalna družba. Tuje tiskovne agencije poročajo, da so zdravniki Zemanu sicer priporočili nadaljnje bivanje v bolnišnici, a je predsednik to zavrnil, nakar so ga na njegovo izrecno željo odpustili. Tako so se odločili tudi spričo dejstva, da se je predsednikovo zdravstveno stanje "bistveno izboljšalo".

Zeman je že septembra v bolnišnici preživel osem dni. Po nekaterih prejšnjih navedbah boleha za diabetesom in je zaradi živčnega obolenja odvisen od invalidskega vozička.

Njegovo zdravstveno stanje pa je prišlo v zadnjem času še bolj v ospredje. Kot predsednik države je namreč igral odločilno vlogo v povolilnem dogajanju, saj je moral podeliti mandat za sestavo vlade.

V petek naj bi imenoval premierja

Devetega novembra je Zeman tako iz bolnišnice pozval vodjo Demokratske državljanske stranke (ODS) Petra Fialo, naj začne pogovore za sestavo vlade. Zavezništvo Skupaj z ODS-om na čelu je z zavezništvom Piratov in županov že sklenilo koalicijsko pogodbo. Zeman naj bi po pričakovanjih Fialo za novega premierja imenoval v petek.

Dozdajšnja vlada pod vodstvom Andreja Babiša, ki velja za tesnega Zemanovega zaveznika, je medtem potrdila odstop. Babiševa stranka Ano je na volitvah prejela največjo podporo, vendar pa med strankami ni našla zaveznikov za oblikovanje parlamentarne večine.