Seja vlade Giuseppeja Conteja se je končala v zgodnjih jutranjih urah. Foto: EPA
Seja vlade Giuseppeja Conteja se je končala v zgodnjih jutranjih urah. Foto: EPA

Pri naročilih v vrednosti pod pet milijonov evrov tako po novem sploh ne bodo več potrebni javni natečaji. Del koalicije se boji, da bi lahko novost olajšala dostop do državnega denarja podjetjem v lasti mafije. Toda na koncu je prevladalo prepričanje, da bodo skrajšani postopki hitreje pognali ustavljeno gospodarstvo, je za Radio Slovenija poročal Janko Petrovec.

Na seznamu več kot sto velikih projektov

Bistvo je v poenostavitvi administrativnih postopkov za javne investicije v višini 200 milijard evrov za naslednjih 15 let. Na seznamu je več kot sto velikih projektov, kot so nova obvozna avtocesta okoli Genove, hitra železnica po Siciliji, prenova cest med Rimom in Neapljem ter Jadranom, četrta steza letališča Fiumicino

Nočna debata je pokazala na razlike med Gibanjem petih zvezd in Renzijevo Živo Italijo, ki sta se zavzemala za ukinitev zapletenih javnih natečajev, ter levosredinskim delom koalicije, ki se boji infiltracij mafije in drugega kriminala v javna dela. Na koncu so dosegli kompromis in vlada je zakon o javnih naročilih zamrznila za eno leto.

Načrt reform za sredstva iz evropskega sklada

Za investicije do 150.000 evrov bo javni investitor lahko neposredno izbral izvajalca, pri znesku do 350.000 bo moral zbrati pet ponudb, do milijona deset, do petih milijonov pa 15. Tudi pri višjih vrednostih projektov bo mogoč postopek brez javnega natečaja, toda samo v primeru investicij, ki so povezane z zagotavljanjem epidemijskih varnostnih standardov, kot so prenove šol, zaporov in bolnišnic.

Dekret predvideva tudi poenostavitev birokratskih postopkov v javni upravi, ki se tičejo vseh državljanov. Vlada Giuseppeja Conteja je predstavila še načrt reform, s katerim bo kandidirala za sredstva iz evropskega Sklada za okrevanje. Ta vključuje modernizacijo države, trajnostno preobrazbo gospodarstva ter enake možnosti ne glede na spol, socialno ali geografsko poreklo.