Foto: EMSC
Foto: EMSC

Epicenter potresa je bil 39 kilometrov severovzhodno od Splita, na območju Kamešnice, in sicer v globini okoli deset kilometrov pod površjem.

Po podatkih Evropsko‑mediteranskega seizmološkega centra (EMSC) je bila moč potresa 4,8, hrvaška seizmološka služba je sprva poročala o potresu z močjo 4,6.

"Poročil o resni gmotni škodi ni, čeprav je težko vedeti. Na večini hiš ni videti poškodb, čeprav se je treslo z neverjetno močjo," je dejal vodja gasilcev Dušan Đula za portal dalmacijadanas.hr, ki poroča tudi o pričevanjih prestrašenih prebivalcev.

"Sedeli smo v lokalu. Sprva je bilo slišati grmenje, kot bi bila eksplozija. Močno se je zatreslo, pobegnili smo ven. Nato je ugasnila javna razsvetljava, slišale so se sirene."

Prebivalci tega dela Hrvaške poročajo, da že dolgo niso občutili tako močnega potresnega sunka, kot so ga čutili tudi na Hvaru, v Kašteli, Omišu in tudi BiH-u. "Bilo je strašno, treslo se je celo stanovanje, upam, da se kaj takšnega ne ponovi, še vedno se vsa tresem," je poročala bralka za spletni portal index.hr.

Opozorilo pred močnimi nalivi: rdeči alarm za Istro in Kvarner

Hrvaški vremenoslovci pa so izdali še opozorilo pred močnimi nalivi, ki jih je sredozemski ciklon že prinesel do Dalmacije. Po podatkih hidrometeorološkega zavoda je na določenih delih že zapadlo več kot 110 litrov dežja na kvadratni meter.

Za območje hrvaške Istre in Kvarnerja je razglašen rdeči alarm, za preostali del države pa oranžni.

Potres v Pakistanu in Dalmaciji