Doslej so zaradi umora Daphne Caruana Galizia aretirali in obtožili tri moške, ki naj bi izdelali in sprožili razstrelivo. Kdo je umor naročil, vse do danes še ni znano. Foto: Reuters
Doslej so zaradi umora Daphne Caruana Galizia aretirali in obtožili tri moške, ki naj bi izdelali in sprožili razstrelivo. Kdo je umor naročil, vse do danes še ni znano. Foto: Reuters

Osumljenec Melvin Theuma je postal priča tožilstva in viri pri policiji so povedali, da je preiskovalcem že razkril ključne informacije. Theuma naj bi zdaj pričal pred sodiščem, kjer bo moral pod prisego ponoviti, kar je povedal policiji. Muscat je v parlamentu pojasnil, da je cilj imunitete pred pregonom ugotoviti "vsa dejstva", ki jih pozna Theuma v povezavi z umorom kot tudi z drugimi kaznivimi dejanji, v katere je bil vpleten.

Prejšnji teden pridržali poslovneža

Umor novinarke, ki je bila ubita v eksploziji avtomobila oktobra 2017, je pretresel Malto in sprožil množične proteste. Tamkajšnja vlada je večkrat zavrnila pozive k odprtju javne preiskave umora, septembra pa si je presenetljivo premislila. V policijskem pridržanju je še en osumljenec za umor Caruane Galizie, poslovnež Yorgen Fenech. Konec tedna so ga prepeljali v bolnišnico, ker je tožil zaradi bolečin v prsih, a je bil v nedeljo že nazaj v pridržanju.

Tudi Fenech je v soboto zaprosil za imuniteto, a za zdaj odločitev o tem še ni bila sprejeta. Fenecha so prijeli pretekli teden na krovu njegove jahte, ki jo je policija prestregla kmalu po izplutju iz pristanišča Portomaso blizu Vallette.

Muscat trdi, da države v teh turbulentnih časih države ne sme pustiti na cedilu. Foto: Reuters
Muscat trdi, da države v teh turbulentnih časih države ne sme pustiti na cedilu. Foto: Reuters

Poslovnež je bil sicer prijet dan po tem, ko je Muscat obljubil pomilostitev pred kratkim aretiranega domnevnega posrednika pri umoru, če bo sodeloval s pravosodjem in bodo njegove informacije privedle do naročnika umora.

Fenech je direktor in solastnik podjetja Electrogas, ki je leta 2013 zmagalo na več milijonov evrov vrednem razpisu malteške vlade za gradnjo nove plinske elektrarne. Bil naj bi tudi lastnik v Dubaju registriranega podjetja 17 Black, o katerem je med drugim pisala Caruana Galizia nekaj mesecev pred smrtjo v eksploziji avtomobila oktobra 2017. Podjetje je bilo glede na njene navedbe povezano z več malteškimi politiki. Med njimi naj bi bila tudi vodja Muscatovega kabineta Keith Schembri in tedanji minister za energetiko oziroma zdajšnji minister za turizem Konrad Mizzi.

Odstopil vodja kabineta

Oba politika sta zanikala, da bi prejemala denar od omenjenega podjetja 17 Black, a njuni imeni sta se pojavili v panamskih dokumentih, ki razkrivajo, kako so se evropska podjetja in posamezniki z računi v tej davčni oazi izogibali plačevanju davkov v Evropi.

Schembri je zaradi obtožb odstopil, premier Muscat pa je dejal, da nima takih namenov. "Moja naloga je zagotoviti, da ima državo stabilno vodstvo. Našo barko moram v teh nemirnih časih uspešno voditi," je izjavil.