Foto: AP
Foto: AP

Kot je povedal premier Joseph Muscat, je že podpisal pismo o pomilostitvi, če bo osumljenec pričal na sodišču in bodo njegove informacije potrjene ter jih bo mogoče uporabiti na sodišču, poroča Times of Malta.

Naj spomnimo: malteške oblasti so v četrtek aretirale moškega, ki zatrjuje, da ve, kdo je naročnik eksplozije, v kateri je umrla do režima kritična novinarka in blogerka Caruana Galizia.

Številni kritizirajo malteške oblasti, češ da niso storile dovolj, da bi našle naročnika za novinarkin umor. Foto: AP
Številni kritizirajo malteške oblasti, češ da niso storile dovolj, da bi našle naročnika za novinarkin umor. Foto: AP

Malteška policija in Interpol sta prejšnji teden aretirala več ljudi v okviru operacije v boju proti pranju denarja, vključno z domnevnim osumljencem za vpletenost v umor novinarke.

Obravnava primera umora je bila deležna kar precej kritik mednarodne javnosti. Skupno so sicer za zapahi zaradi umora štirje osumljenci, od tega so bili trije obtoženi, da so sprožili eksploziv.

Umor pretresel mednarodno skupnost

Caruana Galizia je umrla v bližini svoje hiše v Bidniji v eksploziji avtomobila, ki ga je vozila. Med drugim je pisala o korupciji v vrstah malteške vlade in podjetnikov ter njihovi vpletenosti v afero Panamski dokumenti.

Vpletenost je novinarka očitala tudi Muscatu in njegovi družini. Doslej so zaradi njenega umora aretirali in obtožili tri moške, ki naj bi izdelali in sprožili eksploziv. Kdo je umor naročil, vse do danes še ni znano.
Umor je šokiral ne le malteško družbo, ampak tudi države partnerice v Evropski uniji.

Svet Evrope je Muscatovo vlado pozval, naj odpre neodvisno javno preiskavo umora, a ko je vlada septembra to tudi storila, je Svet Evrope izrazil pomisleke, da ta ne bo dovolj nepristranska.

Muscat je za vodjo preiskave imenoval upokojenega sodnika Michaela Mallio, za njegova asistenta pa profesorja prava in upokojenega sodnomedicinskega strokovnjaka.