Fenecha so prestregli na jahti, na kateri je plul stran od Malte. Foto: Reuters
Fenecha so prestregli na jahti, na kateri je plul stran od Malte. Foto: Reuters

Fenecha so prijeli, potem ko ga je policija izsledila na njegovi jahti. Gre za direktorja in solastnika poslovne skupine, ki ji je leta 2013 malteška vlada podelila koncesijo za gradnjo plinovoda na otoku.

Novinarka je februarja leta 2017, torej osem mesecev, preden je umrla v eksploziji avtomobila, v svojem blogu pisala o skrivnostnem podjetju v Dubaju, imenovanem 17 Black Limited, ki naj bi bilo povezano z malteškimi politiki. Dokazov za svoje trditve sicer ni predložila, prav tako ji ni uspelo ugotoviti, kdo je lastnik omenjenega podjetja. A Reutersova preiskava je pozneje kot lastnika identificirala prav Fenecha.

V torek pa je malteški premier Joseph Muscat izjavil, da bi lahko domnevnega posrednika pri umoru Caruane Galizie pomilostil, če bo sodeloval s pravosodjem in bodo njegove informacije privedle do naročnika umora. Oblasti so namreč prejšnji teden aretirale moškega, ki zatrjuje, da ve, kdo je naročnik smrtonosne eksplozije leta 2017, v kateri je umrla do režima kritična novinarka in blogerka.

Novinarka je med drugim pisala o korupciji v vrstah malteške vlade in podjetnikov ter njihovi vpletenosti v afero Panamski dokumenti. Vpletenost je novinarka očitala tudi premierju Muscatu in njegovi družini. Doslej so zaradi njenega umora aretirali in obtožili tri moške, ki naj bi izdelali in sprožili eksploziv. Kdo je umor naročil, vse do danes še ni znano.

Malta: Prijeli znanega poslovneža zaradi umora novinarke