Foto: EPA
Foto: EPA

Italijanski politiki morajo svoje davčne napovedi javno objavljati, priložnost je italijanski premier Mario Draghi izkoristil za sporočilo, da se odreka svoji premierski bruto plači, ki znaša 110.000 evrov na leto. Ob tem ni navedel razlogov za svojo odločitev.

Glede na zadnjo napoved za odmero dohodnine za leto 2020, ki so jo objavili pozno v sredo, je Draghi leta 2019 prejel bruto prihodek 583.470 evrov. Od tega je okoli 498.000 iz naslova državnih pokojnin, ki jih prejema zaradi prejšnjih služb, med drugim kot guverner banke Italije.

Populistična gesta ali solidarnostna odločitev?

Strokovnjak za politično komuniciranje Massimiliano Panarari je dejal, da je Draghi verjetno s potezo želel pokazati solidarnost z Italijani, ki jih je prizadela recesija, obenem pa bi jo lahko videli tudi kot populistično gesto.

73-letni Draghi je leta 2001, ko je bil star 54 let, zapustil mesto generalnega direktorja zakladnice Italije in prevzel položaj direktorja investicijske banke Goldman Sachs v Londonu.

Pozneje je prevzel vodenje banke Italije, leta 2011 pa je postal predsednik Evropske centralne banke. Po poročanju italijanskih medijev Draghi že od svojega 59. leta vsak mesec prejema po 15.000 evrov bruto pokojnine zaradi vodenja zakladnice.

Draghijev predhodnik na čelu vlade Giuseppe Conte je sicer imel letno plačo 90.000 evrov, ko je bil premier, s čimer se je odrekel okoli 20 odstotkom, ki bi mu lahko pripadali. Več prejšnjih italijanskih premierjev, med njimi Paolo Gentiloni in Enrico Letta, pa niti ni prejemalo premierske plače, saj so bili tudi poslanci. Po italijanskem zakonu je prepovedano združevati prihodke iz teh dveh naslovov.