Avtobus je vozil 47-letni Ousenna Sy, italijanski državljan senegalskega rodu. Otrokom je zagrozil, da jih ne bo spustil iz avtobusa. Pozneje pa jim je pobral tudi mobilne telefone.

13-letnemu Ramiju Šehati je uspelo poklicati očeta Kalida (na fotografiji), ta pa je nato obvestil policijo. Družina Šehata je v Italijo prišla iz Egipta. Foto: EPA
13-letnemu Ramiju Šehati je uspelo poklicati očeta Kalida (na fotografiji), ta pa je nato obvestil policijo. Družina Šehata je v Italijo prišla iz Egipta. Foto: EPA

Ramiju Šehati uspelo poklicati očeta
A eden izmed otrok, 13-letni Rami Šehata, je telefon skril in uspelo mu je poklicati očeta, ta pa je nato obvestil policijo. Ko je policija izsledila avtobus in ga ustavila, je Sy polil avtobus z vnetljivo tekočino in ga zažgal, poroča Guardian. Pri tem naj bi kričal, da "nihče ne bo prišel ven živ".

Čudež je, da so otroci preživeli
Policija je razbila šipe na avtobusu in še pravočasno spravila otroke na varno, saj je avtobus popolnoma zgorel. Zaradi vdihavanja dima je bilo v bolnišnico prepeljanih 12 otrok in dva odrasla. "Čudež je bil, da so otroci preživeli. Moramo se zahvaliti policiji," je dejal tožilec iz Milana Francesco Greco.

Protest zaradi smrti prebežnikov v Sredozemlju
Voznik naj bi se za ugrabitev in zažig avtobusa odločil v znak protesta zaradi številnih utopitev migrantov v Sredozemskem morju. "To je bila moja osebna odločitev. Nisem mogel več gledati otrok, ki jih v Sredozemlju raztrgajo morski psi, ali mrtvih nosečnic," naj bi organom pregona dejal Sy.

Osumljenec že ima policijsko kartoteko
Syju grozi obtožnica zaradi ugrabitve in poskusa množičnega umora. Italijanski notranji minister Matteo Salvini je izjavil, da je imel voznik policijsko kartoteko zaradi vožnje pod vplivom alkohola in spolnega napada. Na Salvinijevem ministrstvu razmišljajo, da bi mu odvzeli državljanstvo.

Rešitelj Šehata še brez državljanstva
A ironija je, da je "rešitelj" Šehata sin prebežnikov iz Egipta in da še nima, čeprav je bil rojen leta 2005 v Italiji, državljanstva. "Moj sin je opravil svojo dolžnost. Bilo bi lepo, če bi dobil državljanstvo," je po poročanju BBC-ja dejal njegov oče.

Voznik v Italiji zažgal avtobus z več kot 50 otroki