Pripadniki LGBT skupnosti se soočajo z diskriminacijo in izključevanjem. Foto: Reuters
Pripadniki LGBT skupnosti se soočajo z diskriminacijo in izključevanjem. Foto: Reuters

Kot je poudarila generalna sekretarka Sveta Evrope Marija Pejčinović Burić, morajo biti LGBT vedno zaščitene pred nasiljem doma in v javnosti, tudi med krizo zaradi pandemije covida-19.

Evropske države morajo po njenih besedah storiti več, da bi naslovile izzive, s katerimi se srečuje skupnost lezbijk, gejev, biseksualnih in transseksualnih oseb, je pozvala ob današnjem mednarodnem dnevu.

V času pandemije so se neenakosti, s katerimi so se neprivilegirane skupine soočale že prej, po njenih besedah še poglobile. Mladi iz LGBT skupnosti, ki so bili vedno stigmatizirani in potisnjeni na rob družbe, so zdaj izpostavljeni še večjemu tveganju za sovražni govor in nasilje, je navedla.

Le malo napredka

Po ugotovitvah Agencije EU-ja za temeljne pravice (FRA) je v zadnjem desetletju na splošno doseženega le malo napredka z obravnavanega področja. Čeprav se v nekaterih članicah EU-ja spodbuja enakost spolnih manjšin, je na splošno vidno, da se osebe LGBTI povsod še vedno spopadajo z negativnimi izkušnjami in v vsakdanjem življenju ne morejo biti tisto, kar so, so zapisali.

Ugotavljajo, da je zdaj več tistih lezbijk, gejev, biseksualnih, transspolnih in interspolnih oseb (LGBTI), ki ne skrivajo svoje spolne usmerjenosti in identitete, vendar pa se po podatkih agencije še vedno soočajo s strahom, nasiljem in diskriminacijo.

V njihovi zadnji anketi je v Sloveniji 37 odstotkov anketiranih oseb LGBTI dejalo, da so zelo ali dokaj odprti glede svoje spolne identitete. Povprečje v članicah EU-ja pa je bilo deset odstotnih točk več.

Mednarodni dan boja proti homofobiji, transfobiji in bifobiji je prvič potekal leta 2005. Poteka v spomin na 17. maj 1990, ko so umaknili homoseksualnost z mednarodne klasifikacije bolezni, ki jo vodi Svetovna zdravstvena organizacija (WHO).