Ni jasno, kakšne politične posledice bo imel odstop Sigrid Kaag. Foto: Reuters
Ni jasno, kakšne politične posledice bo imel odstop Sigrid Kaag. Foto: Reuters

"Parlament meni, da je vlada ravnala neodgovorno. (...) Kot ministrica, ki nosi največjo odgovornost, lahko samo sprejmem posledice te odločitve," je dejala.

"Po mojem pojmovanju demokracije in v skladu z našo tradicijo vladanja mora minister položaj zapustiti, če je njegova politika deležna obsodb," je dejala ministrica in napovedala odstop.

Priznala je, da nizozemska vlada ni predvidela bliskovitega talibanskega prevzema oblasti, a je poudarila, da tega niso predvidele niti druge zahodne države, hitra zmaga pa je po njenih besedah presenetila tudi same talibane.

Sigrid Kaag je prva članica vlade zahodne države, ki je odstopila zaradi kaosa po zmagi talibanov, poroča BBC.

Odstop obrambne ministrice

Nekdanja zunanja ministrica Kaag, nekdanja obrambna ministrica Bijleveld in premier Rutte. Foto: Reuters
Nekdanja zunanja ministrica Kaag, nekdanja obrambna ministrica Bijleveld in premier Rutte. Foto: Reuters

Pozneje se je za odstop odločila tudi obrambna ministrica Ank Bijleveld, ki je bila prav tako tarča kritik. Ob odstopu je poudarila, da ne želi ovirati pomembnega dela svojih sodelavcev, ki še skušajo prepeljati ljudi iz Afganistana.

Kakšne politične posledice bosta imela odstopa, za zdaj še ni jasno. Še naprej pa ostaja na čelu liberalne stranke D66, ki se s premierjem Markom Ruttejem in njegovo Ljudsko stranko za svobodo in demokracijo (VVD) ter krščanskimi demokrati (CDA) pogaja o oblikovanju manjšinske vlade.

Nizozemska je v zadnjih dneh avgusta iz Kabula evakuirala okoli 2000 ljudi, tako Nizozemcev kot Afganistancev. Vendar pa je v Afganistanu ostalo na stotine afganistanskih sodelavcev, tudi 22 tolmačev, in to čeprav so poslanci in poslanke vlado že nekaj mesecev pred tem pozivali k njihovi evakuaciji.