Italija ladji Sea Watch, na kateri so prebežniki, ne dovoli vpluti v pristanišče. Foto: Reuters
Italija ladji Sea Watch, na kateri so prebežniki, ne dovoli vpluti v pristanišče. Foto: Reuters

Sodišče je vlado v Rimu tako pozvalo, naj takoj sprejme ukrepe, s katerimi bo prebežnikom na ladji, ki jih je pred desetimi dnevi rešila pred libijsko obalo, zagotovila ustrezno medicinsko oskrbo, hrano, vodo in nujne osnovne potrebščine.

Sorodna novica Sodišče: Salvini je lahko obtožen ugrabitve prebežnikov

Sodišče v Strasbourgu je izdalo začasni ukrep, potem ko se se nanj v petek obrnili kapitan ladje nemške nevladne organizacije, reševalna ekipa in tudi sami prebežniki. Vložili so namreč tožbo proti Italiji, v kateri so zahtevali dovoljenje za izkrcanje, tožbo pa je sodišče obravnavalo prednostno.

Italijanske oblasti ladji namreč ne dovolijo vplutja v katero od italijanskih pristanišč, v tožbi pa so kapitan, reševalci in nekateri prebežniki opozorili, da jih zadržujejo brez pravne podlage, pri čemer so podvrženi nečloveškemu ravnanju. Grozila naj bi jim tudi vrnitev v Libijo, še preden bi preučili okoliščine vsakega od prebežnikov.

Na ladji je tudi 15 mladoletnikov brez spremstva. ESČP je italijansko vlado pozval, naj jim zagotovi ustrezno pravno pomoč (t.i. zagovornike mladoletnih). Vlado je sodišče tudi pozvalo, naj ga sproti obvešča o razvoju dogodkov in razmerah.

Salvini: Izkrcajo se lahko, če takoj odidejo

Italijanski notranji minister Matteo Salvini je sicer sporočil, da se lahko prebežniki z ladje izkrcajo v Italiji, če jih bodo takoj prepeljali v Nemčijo ali na Nizozemsko.

"Izkrcanje prebežnikov? Samo če bodo odšli na Nizozemsko, pod katere zastavo pluje ladja Sea Watcha, ali v Nemčijo, iz katere prihaja nevladna organizacija," je na Twitterju zapisal Salvini. "Italija jih je sprejela in zanje zapravila že preveč," je dodal.

Sorodna novica Di Maio poziva k zasegu ladje Sea Watch

Nizozemska želi najprej sprejeti sporazum

Nizozemska je v preteklih dneh že večkrat zavrnila zahtevo Italije, naj sprejme prebežnike. Nizozemsko ministrstvo za pravosodje in varnost, ki nadzoruje politiko priseljevanja, je sporočilo, da ne bo sprejelo teh prebežnikov, dokler ne bo sprejet sporazum, kako razlikovati begunce od t. i. ekonomskih migrantov.

"Tiste, ki niso upravičeni do mednarodne zaščite, je treba takoj po prihodu na evropske meje poslati nazaj. Brez jasne perspektive za takšno strukturno rešitev Nizozemska ne bo sodelovala v ad hoc ukrepih za izkrcanje," so zapisali v izjavi.