"Zagotovo taka komunikacija na Twitterju, kot smo ji bili priča – torej navijaštvo za eno stran, poniževanje druge strani, blokiranje svetovalcev – ni spodobna, je nediplomatska in ne prispeva h krepitvi odnosov z ZDA ali s katero koli drugo državo," je prepričan predsednik DZ-ja Igor Zorčič (SMC). Foto: BoBo/Borut Živulović

Predsednik vlade Janez Janša je bil v preteklih dneh deležen nemalo začudenih odzivov, pa tudi kritik, tako iz Slovenije kot iz tujine, potem ko je predčasno aktualnemu predsedniku ZDA Donaldu Trumpu pripisal zmago. Medtem ko iz sveta po razglasitvi zmage Joeja Bidna na predsedniških volitvah prihajajo čestitke, slovenski premier ostaja zadržan.

"ZDA so naš strateški partner. Vse vlade, ki sem jih vodil, so z njimi gradile tesne, prijateljske odnose. Ne glede na to, iz katere stranke je bil predsednik ZDA. Tako bo tudi v prihodnje. Histerija vas, ki ste doslej namesto v Washington hodili v Moskvo, je povsem odveč," je premier Janez Janša zapisal v tvitu. Pozneje je zapisal še, da "Slovenija načrtuje krepitev sodelovanja z ZDA na področjih obrambe, kibernetske varnosti, energetike in gospodarskih projektov v okviru Pobude treh morja (Three Seas Initiative)".

Sorodna novica Gantar izvolitev Bidna označil za dobre novice, Janša bi počakal na sodišča

Zorčič: Navijaštvo je nediplomatsko

V enem izmed tvitov pred volitvami je Janša izrazil mnenje, da bi bil Biden 'eden najšibkejših predsednikov v zgodovini'. Foto: BoBo
V enem izmed tvitov pred volitvami je Janša izrazil mnenje, da bi bil Biden 'eden najšibkejših predsednikov v zgodovini'. Foto: BoBo

Poleg ogorčenja v opoziciji so Janševe objave kot neprimerne in škodljive za Slovenijo označili tudi nekateri člani vlade. "Zagotovo taka komunikacija na Twitterju, kot smo ji bili priča – torej navijaštvo za eno stran, poniževanje druge strani, blokiranje svetovalcev – ni spodobna, je nediplomatska in ne prispeva h krepitvi odnosov z ZDA ali s katero koli drugo državo," je za Televizijo Slovenija dogajanje komentiral predsednik DZ-ja Igor Zorčič (SMC).

Dodal je, da v SMC-ju zunanjo politiko razumejo kot dejavnosti in delovanje za uveljavljanje državnih interesov, ne pa za uveljavljanje partikularnih strankarskih interesov. "Mislim, da je treba glede tega vprašanja kako reči znotraj koalicije," je dejal Zorčič.

"Tviti predsednika vlade v tem trenutku ne koristijo Sloveniji. Ali pa nam bodo škodovali, pa bo zagotovo pokazal čas," je dejal obrambni minister in predsednik NSi-ja Matej Tonin. Ob tem je dodal, da razume, da je premier morda razočaran nad končnim razpletom, a da je v demokraciji treba izide sprejet take, kot so, čestitati zmagovalcu in iti dalje.

Oba, predsednik državnega zbora in podpredsednik vlade, sta med tistimi iz Slovenije, ki sta Bidnu čestitala. Čestitkam se je pridružil tudi predsednik republike Borut Pahor. Na vprašanje, kako spremljajo komunikacijo predsednika vlade, v uradu niso odgovorili. Prav tako ne na zunanjem ministrstvu, ki se na Bidnovo izvolitev prav tako še ni odzvalo.

Večina slovenskih politikov čestitala Bidnu, Janša še ne

Ljudmila Novak: "Tudi Donalda Trumpa je odnesel Twitter"

O komunikaciji predsednika vlade se je v oddaji Politično z evropskima poslancema Ljudmilo Novak (ELS/NSi) in Milanom Brglezom (S&D/SD) pogovarjala novinarka Tanja Gobec. Po mnenju Brgleza je Janševo tvitanje "absolutno nesprejemljivo, neodgovorno in nediplomatsko" ter "vsekakor škoduje Sloveniji". "Nezavedanje tega, da oseba ne more stopiti iz funkcije, ki jo opravlja, je pa velika težava za Slovenijo in mislim, da tudi za sedanjo koalicijo," je dejal Brglez.

Sorodna novica Trump pravi, da so bile volitve ukradene, Biden napoveduje "ozdravljenje ZDA"

"Tudi Donalda Trumpa je odnesel Twitter, bi lahko rekli, ker je imel prehitre prste. Sama menim, da je treba na tako odgovornem mestu, kot je predsednik države ali predsednik vlade, ki zastopa državo, spoštovati demokratična pravila," je dejala Ljudmila Novak. Evroposlanka ob tem meni, da prehitri tviti niso bili naključni oziroma nenamerna napaka, "ampak je bila v ozadju neka računica, ki se ni izšla". Novakova je dejala, da bi si sicer želela, da bi se v Beli hiši še naprej slišala slovenščina, a da je treba sprejeti razplet. "Primerno je treba čestitati zmagovalcu in iti naprej," je dejala.

Eden redkih evropskih voditeljev, ki ni čestital Bidnu

Odziv Janše je komentiralo tudi več tujih medijev, ki ga označujejo kot Trumpovega podpornika. "Večina evropskih voditeljev je v soboto čestitala Joeju Bidnu za zmago na ameriških predsedniških volitvah. A ne Janez Janša, premier Slovenije, alpske države v Vzhodni Evropi, kjer je bila rojena prva dama ZDA Melania Trump," je v soboto na spletni strani zapisal ameriški nacionalni javni radio NPR. Po poročanju Radia Slovenija je sicer Janša poleg poljskega premierja Mateusza Morawieckija edini voditelj članice Evropske unije, ki še ni čestital zmagovalcu ameriških predsedniških volitev Joeju Bidnu.

Janša je namesto tega napadel medije, je še poročal NPR. Ob tem je povzel Janšev sobotni tvit, v katerem je ta opozoril, da so zmagovalca volitev v ZDA razglasili osrednji mediji, in ne kak uraden organ, in da so v vseh zveznih državah ZDA s tesnim izidom vložene pritožbe, sodišča pa da niti odločati še niso začela. Janšo je NPR označil za protimigrantskega konservativca in populista v slogu podpornikov predsednika Donalda Trumpa in njegovega slogana 'naredimo Ameriko spet veliko', ki je prikimal Trumpu, ko je ta predčasno razglasil zmago veliko pred koncem štetja glasov.

Sorodna novica Pahor in zunanje ministrstvo z zadržanimi odzivi na Janševo podporo Trumpu

Lenarčič skušal popraviti Janševo stališče

Evropski portal Politico je na blogu, na katerem so spremljali ameriške volitve, v povezavi z odzivi na Bidnovo zmago v soboto zapisal, da so slovenski politiki razdeljeni glede tega, kako se odzvati na ameriške volitve. Politico je med drugim omenil tudi tvit evropskega komisarja za krizno upravljanje Janeza Lenarčiča, ki je čestital Bidnu za zmago. Ob tem je komentiral, da je najvišje pozicionirani Slovenec v Evropski komisiji skušal popraviti Janševo protrumpovsko stališče, ko je v tvitu zapisal, da "kot evropski komisar iz Slovenije" toplo čestita Bidnu za zmago.

V ločenem prispevku Ameriške volitve: evropski zmagovalci in poraženci pa je Politico med poraženci ob britanskem premierju Borisu Johnsonu in madžarskem predsedniku vlade Viktorju Orbanu omenil tudi premierja Janšo. "Slovenski premier je kar dobro udaril mimo, ko je Trumpu v sredo čestital za zmago. Seveda, oba imata poseben odnos, saj je Slovenija rojstni kraj (zdaj odhajajoče) prve dame Melanie Trump. Janša meni, da bo Biden 'eden najšibkejših predsednikov v zgodovini'. Janševa vlada, ki bo v drugi polovici prihodnjega leta predsedovala EU-ju, bo morala zdaj spremeniti strategijo in se spoprijateljiti z novim predsednikom ZDA," je še zapisal Politico.

Tudi več tujih agencij, med njimi avstrijska APA in francoska AFP, je povzelo Janšev tvit, v katerem je ta kritiziral razglasitev Bidnove zmage. O odzivih Janše je danes poročala hrvaška tiskovna agencija Hina, ki je povzela tudi odziv hrvaškega premierja Andreja Plenkovića. Ta je na današnji novinarski konferenci v Zagrebu sporočil, da so iz Zagreba že čestitali Bidnu, na novinarsko pripombo, da Janša še ni priznal Bidnove zmage, pa je odvrnil: "To morate vprašati njega."

Kaj izvolitev Bidna pomeni za Evropo