"To je velik dogodek," je dejal Vladimir Putin. Foto: Reuters

"Gremo!" je dejal ruski predsednik Putin v kabini pri strojevodji na začetku poti v mestu Kerč na Krimu. Nato je med vožnjo po 19-kilometrskem mostu, ki so ga gradili štiri leta, v vagonu pil čaj z delavci. Pot so sklenili na ruskem polotoku Taman. Rusija si je Krimski polotok priključila od Ukrajine leta 2014, po izvedenem referendumu.

Avtomobili so po cestnem mostu prek Kerške ožine, ki ga je prav tako odprl Putin, začeli voziti že maja lani. Foto: Reuters
Avtomobili so po cestnem mostu prek Kerške ožine, ki ga je prav tako odprl Putin, začeli voziti že maja lani. Foto: Reuters

Krimski most povezuje rusko regijo Krasnodar in krimsko mesto Kerč ter prečka ožino med Črnim in Azovskim morjem. Gre za najdaljši most v Rusiji in Evropi, njegova gradnja je bila vredna 228 milijard rubljev (3,3 milijarde evrov).

Prvi potniki so se z vlakom proti Krimu odpravili tudi iz Sankt Peterburga. Na Krim bo okoli 530 potnikov predvidoma prispelo v noči na sredo.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Ukrajina je nasprotovala že sami gradnji mostu, rekoč, da škoduje okolju. Poleg tega večje ladje ne bodo mogle priti v njena pristanišča v Azovskem morju.

EU in ZDA so uvedli sankcije proti podjetju Strojgazmontaž, ki je gradilo most, njegov lastnik, poslovnež Arkadij Rotenberg, je sicer tesen Putinov sodelavec.

EU je odprtje mostu ostro obsodil

EU se je na odprtje mostu odzval ostro, rekoč, da gre za novo kršitev suverenosti Ukrajine, saj da je bil most zgrajen brez dovoljenja Ukrajine, in da je to le še nov korak k prisilni vključitvi nezakonito priključenega polotoka. Ob tem je dodal, da most omejuje plovbo ladij, ki bi želele v ukrajinska pristanišča v Azovskem morju.