Pristaši fašizma so imeli slovesnost v goriški mestni hiši. Foto: MMC RTV SLO
Pristaši fašizma so imeli slovesnost v goriški mestni hiši. Foto: MMC RTV SLO

Enota X Mas se je med drugo svetovno vojno v sklopu oboroženih sil fašistične t. i. Salojske republike oziroma Italijanske socialne republike, nastale po padcu fašističnega režima in kapitulaciji Italije, skupaj z nacističnim okupatorjem borila proti partizanom tako v Italiji kot na slovensko-italijanski meji. Pri tem se je nad krajevnim slovenskim prebivalstvom znesla tudi s krutimi represalijami.

Njeni veterani so skupaj s svojci med krajšo slovesnostjo v goriški mestni hiši položili venec k obeležju občinskih uslužbencev, ki so bili ob koncu vojne odpeljani v Jugoslavijo.

Po poročanju Primorskega dnevnika je bilo pred mestno hišo in v veži prisotnih približno petdeset članov tako združenja X Mas kot skrajno desnega gibanja Casa Pound. Po besedah goriškega občinskega svetnika Fabia Gentileja, ki ga navaja italijanska tiskovna agencija Ansa, so se prisotni spomnili padlih v bitki v Trnovskem gozdu leta 1945.

"Nikoli več fašizma"

Sočasno s kratko svečanostjo v goriški mestni hiši pa je pod geslom "Nikoli več fašizma" po mestnih ulicah stekla protifašistična manifestacija, ki jo je organiziralo Vsedržavno združenje partizanov Italije (VZPI-ANPI). Po poročanju Anse je bilo udeležencev okoli tristo, medtem ko spletna stran Primorskega dnevnika navaja število okoli petsto udeležencev, ki so korakali s transparenti, zastavami in borčevskimi prapori.

Polemika se je v prejšnjih dneh dodatno razvnela zaradi odločitve goriškega sodišča, da petje himne fašistične enote X Mas ni kaznivo dejanje, fašistični oziroma tako imenovani rimski pozdrav z iztegnjeno roko pa da je le folklorna gesta.

S tem se ne strinja združenje VZPI-ANPI, ki je v sporočilu spomnilo, da je enota X Mas odgovorna za dolg niz zločinskih dejanj ter da so se njeni člani skupaj z nacisti in drugimi fašističnimi enotami borili proti slovenskim in italijanskim partizanom. Hkrati opozarja, da je italijansko vrhovno sodišče ravno lani potrdilo, da je tako imenovani rimski pozdrav kaznivo dejanje.

V Gorici fašisti pripravili spominsko slovesnost