Politična rivala nista uskladila pogledov. Najverjetnejše se zdijo nove predčasne volitve v Španiji. Foto: EPA
Politična rivala nista uskladila pogledov. Najverjetnejše se zdijo nove predčasne volitve v Španiji. Foto: EPA

Feijoo in Sanchez sta se sešla, da bi našla rešitev za politični zastoj v Španiji, potem ko sta se levi in desni politični pol po volitvah 23. julija znašla v brezizhodnem položaju, saj nihče od vodij dveh največjih strank ne more sestaviti stabilne vlade.

Feijoo je Sanchezu predstavil ponudbo, naj mu prepusti oblikovanje vlade, ki bi imela skrajšan, dveletni mandat, poroča španski časnik El Pais.

Ob tem bi največji španski stranki podpisali šest sporazumov, s katerimi bi zajeli področja ozemeljske ureditve, demokratične prenove institucij, socialne države, oživitve gospodarstva, družinske politike in izboljšanja javnih storitev. Ti sporazumi bi po Feijoojevih besedah "rešili temeljne težave v Španiji".

Konservativci: Skupne rešitve ali upravljanje separatistov

Po dveletnem obdobju vladanja Ljudske stranke (PP) bi potekale nove volitve. Feijoo je ponudbo Sanchezu predstavil kot izbiro med sporazumi, s katerimi bi "skupaj oblikovali rešitve za temeljne težave v Španiji", ali "prepustitvijo upravljanja države separatistom".

Španski kralj Filip VI. je Feijuu podelil mandat za sestavo vlade, vendar se mu v parlamentu ne obeta dovolj podpore. Foto: EPA
Španski kralj Filip VI. je Feijuu podelil mandat za sestavo vlade, vendar se mu v parlamentu ne obeta dovolj podpore. Foto: EPA

Vodja dosedanje desne opozicije je s tem namignil na to, da bi Sanchez lahko sestavil vlado zgolj s podporo baskovskih in katalonskih separatistov, tudi katalonske separatistične stranke Junts nekdanjega voditelja Carlesa Puigdemonta. Ta je po volitvah dala jasno vedeti, da bi v zameno za podporo med drugim zahtevala nov referendum o neodvisnosti Katalonije.

Socialisti: Pakt s skrajnimi desničarji

Sanchezova stranka socialistov (PSOE) je ponudbo konservativcev zavrnila, češ da jim ponuja "nesprejemljiv pakt s skrajnimi desničarji", in zatrdila, da vodja PP-ja ne razmišlja o stabilnosti Španije, temveč o "reševanju lastne kože".

Španski kralj Felipe VI. je prejšnji teden Feijooju poveril mandat za sestavo vlade. Na položaju ga mora potrditi še parlament, v katerem pa PP nima večine, zato si Feijoo zdaj položaj predsednika vlade skuša zagotoviti s sklepanjem dogovorov. Obeta si tudi podporo skrajno desne stranke Vox.

Parlament bo glasoval 26. in 27. septembra

O predlogu kralja, da Feijoo postane premier, bo parlament v Madridu odločal na zasedanju 26. in 27. septembra. V prvem krogu glasovanja mora kandidat zbrati absolutno večino najmanj 176 glasov, da postane premier, v drugem krogu pa zadostuje navadna večina.

Feijoo ima glede na trenutne razmere le malo možnosti, da nasledi Sancheza na položaju predsednika vlade. Če niti Feijou niti Sanchezu v dveh mesecih od prvega glasovanja ne bo uspelo sestaviti vlade, bodo sledile nove predčasne parlamentarne volitve.