Fico se vrača na čelo slovaške vlade. Foto: Reuters
Fico se vrača na čelo slovaške vlade. Foto: Reuters

Fičeva stranka Smer-SSD je na začetku oktobra zmagala na predčasnih parlamentarnih volitvah in predsednica Zuzana Čaputova je nekdanjemu premierju, ki je vlado vodil med letoma 2012 in 2018, podelila mandat za sestavo nove vlade.

Kot so sporočili iz stranke Smer-SSD, si bodo prizadevali vlado sestaviti še ta mesec. Pred volitvami je Fico kritiziral sankcije proti Rusiji in napovedal prekinitev vojaške pomoči Ukrajini, saj ima po njegovih besedah Slovaška pomembnejše potrebe.

Fico je v preteklosti že dvakrat sestavil vlado s SNS-jem, ki prav tako nasprotuje vojaški pomoči Ukrajini.

Stranko Glas je ustanovil nekdanji premier Peter Pellegrini, potem ko se je leta 2020 ločil od stranke Smer. Po osvojenem tretjem mestu na volitvah je o prihodnji vladni koaliciji odločal prav Glas, kjer so v torek zavrnili pogovore z liberalno stranko Progresivna Slovaška Michala Šimečka, ki je na volitvah zasedla drugo mesto.

Stranka Glas po mnenju analitikov velja za zmernejšo od Smer-SSD-ja in je v pogajanjih o novi vladi v zameno za svoje sodelovanje zahtevala zagotovitev o nadaljevanju dozdajšnje smeri zunanje politike Slovaške v skladu s politiko Evropske unije in Nata.