Fico je kot premier prisegel konec oktobra. Foto: Reuters
Fico je kot premier prisegel konec oktobra. Foto: Reuters

Po besedah Čaputove je Evropska komisija v pismu slovaškemu pravosodnemu ministru Borisu Susku slovaško vlado pozvala, naj ponovno preuči svoje načrte. Predsednica je izrazila zaskrbljenost zlasti nad napovedano ukinitvijo posebnega državnega tožilstva. Ficova vlada, ki ukinitev utemeljuje z argumentom, da je tožilstvo preveč spolitizirano, je namreč v sredo sprejela osnutek zakona za njegovo ukinitev.

Tega mora zdaj potrditi parlament, v katerem ima vladajoča koalicija 79 od 150 sedežev. Čaputova je zato napovedala, da bo v primeru potrditve vladnih načrtov nanje vložila veto z odložilnim učinkom. "Ne morem si predstavljati, da si ne bi prizadevala za uporabo pravice veta," je poudarila.

Po njeni oceni gre namreč pri načrtovani ukinitvi za namensko in nedopustno vmešavanje politične oblasti v delovanje tožilstva. Ob tem se je obregnila tudi ob dejstvo, da želi vlada brez navedbe razlogov spremembe sprejeti po hitrem postopku in brez razprave s strokovno in laično javnostjo.

Fico trdi, da je tožilstvo kršilo temeljne pravice

Fico je v odzivu dejal, da spoštuje pravico predsednice do veta. Ob tem je pojasnil, da je hiter zakonodajni postopek dovoljen v primerih, ko so ogrožene osnovne človekove pravice. Po njegovih besedah je bilo delovanje omenjenega tožilstva v zadnjih treh letih polno kršitev temeljnih človekovih pravic in svoboščin.

Posebno tožilstvo je sicer pristojno za pregon organiziranega kriminala in političnih kaznivih dejanj, vključno s korupcijo. Lokalni slovaški mediji so v sredo poročali, da naj bi tožilstvo med drugim preiskovalo primere korupcije, povezane s prejšnjo vlado pod vodstvom Fica.

Do napovedane ukinitve je bila kritična tudi slovaška opozicija, ki je opozorila na razgrajevanje vladavine prava v državi. Na njen poziv je v četrtek zvečer po državi protestiralo več tisoč ljudi.