Fico poudarja, da je Ukrajina velika tragedija za vse, in pozval k mirovnim pogajanjem, saj
Fico poudarja, da je Ukrajina velika tragedija za vse, in pozval k mirovnim pogajanjem, saj "nadaljnje ubijanje ne bo koristilo nikomur". Foto: Reuters

Fico je že pred volitvami, na katerih je konec septembra zmagala njegova stranka Smer-SSD, obljubljal prekinitev vojaških dobav Ukrajini, če bo spet vodil vlado. V eni od svojih prvih izjav po objavi volilnih izidov je tudi dejal, da imajo Slovaška in Slovaki večje težave, kot je ukvarjanje z Ukrajino.

"Ne podpiram dobave vojaške pomoči Ukrajini. Takojšnja zaustavitev vojaških operacij je najboljša rešitev, ki jo imamo za Ukrajino," je pred parlamentarnim odborom poudaril Fico in dodal, da bi se Evropska unija morala spremeniti iz dobavitelja orožja v mirovnika.

Pred prihodom na vrh EU-ja v Bruslju je izrazil tudi nasprotovanje sankcijam proti Rusiji. "Ne bom glasoval za nobene sankcije proti Rusiji, če ne bomo videli analiz njihovega vpliva na Slovaško. Če nam bodo sankcije škodovale, tako kot večina sankcij, ne vidim razloga, da bi jih podprl," je dodal.

Sorodna novica Kijev: Ruske sile kljub velikim izgubam skušajo še naprej zavzeti Avdijivko

Fico se je večkrat zavezal, da bo ustavil vojaško pomoč Ukrajini, potem ko so prejšnje slovaške vlade v Ukrajino poslale vojaško opremo, vključno z bojnimi letali, sistemom zračne obrambe S-300 ter vozili za boj in razminiranje.

Kot je dejal, podpira humanitarna prizadevanja in prizadevanja za obnovo ter mirovna pogajanja za Ukrajino.

Na izjave slovaškega premierja se je že odzvala Rusija. "Slovaška ni imela tako velikega deleža dobave orožja, zato bo to komajda vplivalo na celoten proces," je na vprašanje o odločitvi Bratislave novinarjem pojasnil tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov.